Ordförandebloggen inlägg #4

28 maj 2017, 10:51 | av | publicerat i

Hej på er alla, hoppas ni haft en bra vecka!

Den här veckan har varit riktigt intressant och mångsidig. I början av veckan träffade vi Hem och Skola för att diskutera projektet skolbok.fi, som vi ska utveckla lite. Det är en tjänst där man kan sälja begagnade skolböcker till andra i Svenskfinland, och ni får gärna höra av er om ni har feedback!

Vi träffade också vår webbexpert Mauritz som hjälper oss förverkliga lite olika idéer för hemsidan, så inom kort kommer här att ske lite ändringar.

Tisdagen var en jättespännande dag ur intressebevakningsperspektiv. Jag började morgonen med att träffa Utbildningsstyrelsens direktör Olli-Pekka Heinonen, och vi hade en riktigt effektiv förmiddag. Vi diskuterade bland annat tvåspråkighet och språkundervisning, reformen av yrkesutbildningen och lärarnas fortbildning, ett verkligt givande möte!

Därifrån bar det av direkt till riksdagens arbetslivs- och jämlikhetsutskott. Där höll jag ett utlåtande om reformen av yrkesutbildningen, hur unga platsar på arbetsmarknaden och vad det ställer till med om man minskar närundervisningen drastiskt. Riksdagsledamöterna visade ett överraskande stort intresse för dels svenskspråkigas situation, men utnyttjade också möjligheten att fråga frågor av en riktig yrkesstuderande.

Samma dag hann Kulturkarnevalen ha samarbetsmöte med FSS, och hålla sitt årsmöte på kansliet. FSS före detta generalsekreterare Matilda blev ordförande, och Paula, Cia, Frej, Anna och jag blev invalda i styrelsen! Under kvällen ordnade förbundet för yrkesstuderande Sakki ett mingeltillfälle på deras kansli, där jag gick förbi som hastigast innan Sommargymnasiesamfundets årsmöte.

På onsdagen syntes vi till på Dreams Forum där Malin och Sofia från kansliet drog debattworkshoppar med våra aktiva Valter och Otto. Dessutom deltog vi i Sakkis demonstration mot nedskärningarna i yrkesutbildningen. Mot slutet av veckan hann vi också spela in den första FSS-podden, som kommer ut inom ett par dagar, samt träffa alla årets Kulturkarnevalsambassadörer! Det blev en superkul dag på Svenska teatern med marknadsföringsidéer, skratt och fina KK-minnen.

Vi hörs, ha det bra!

Bicca Olin
Förbundsordförande