FAQ


Vår studiekortsservice betjänar fr.o.m. slutet av augusti. Läs mer »

Hur får jag ett studiekort?

Alla som går i grundskolans övre årskurser (7-9), studerar på heltid vid en yrkesläroanstalt eller ett gymnasium, eller studerar vid en folkhögskola på en heltidsutbildning i ett helt läseår, kan bli medlem i Finlands Svenska Skolungdomsförbund och få ett studiekort. Fyll i medlemsansökan online, du behöver ett giltigt studieintyg från din läroanstalt eller en screenshot från Wilma, samt en bild på dig i elektroniskt format.

 

Hur mycket kostar studiekortet?

Medlemskapet, och därmed studiekortet, kostar 9 euro för elever i grundskolans övre årskurser och 15 euro för studerande på andra stadiet (gymnasie- och yrkesstuderande) och i folkhögskola. Om du är går i grundskolan eller folkhögskola och är under 30 år kan du kombinera ditt studiekort med European Youth Card för en engångsavgift på 3 euro.

 

Hur länge tar det för studiekortet att komma?

Studiekortet skickas till dig inom 2-3 veckor efter registrerad betalning. Kortet skickas till adressen som finns på fakturan för din medlemsavgift, kolla alltså att adressen på fakturan är rätt när du betalar medlemsavgiften. Som studerande på andra stadiet får du tillgång till den digitala Frank-appen några dagar efter betalning.

 

Hur tar jag ibruk Frank-appen?

Ladda ner Frank-Appen från Apple App store eller Google play store. Första gången du loggar in ska du skapa ett användarkonto med e-post adress och lösenord. Efter att du skapat ett användarkonto ber appen ska du fylla i ditt personsignum och välja Finlands Svenska Skolungdomsförbund som medlemsskap i studerandekår. Nu har du tillgång till ett digitalt studiekort och alla förmåner via Frank.

 

Vad är ett giltigt studieintyg?

Som intyg godkänner vi en Wilma-screenshot eller ett inskannat/fotograferat intyg från skolan med underskrift och stämpel. Studieintyget ska vara från detta läsår, med andra ord ska det vara undertecknat med ett datum från och med 1.8.2018. Intyg som är undertecknade tidigare godkänns inte. Om du laddat upp en Wilma screenshot måste vi se ditt namn, skolans namn och ett datum från augusti 2018 framåt (det får du smidigast genom att ta screenshoten på datorskärmen, ett exempel hittas här).

 

Hur ska jag välja bild till studiekortet?

Fotot ska vara passfotoaktigt, hela ditt ansikte ska synas och det ska gå att känna igen dig lätt. Det räcker att ta bilden t.ex med telefonens kamera. Kolla in de närmare instruktionerna här.

 

Hur förnyar jag mitt medlemskap och studiekortet?

Varje inskriven FSS medlem får i slutet av juli ett e-postmeddelande med instruktioner för hur man förnyar studiekortet och beställer den nya läsårsdekalen. Om du blivit utan e-postmeddelande ska du kontakta oss på studiekort@skolungdom.fi.

 

Hur får jag den nya läsårsdekalen?

Ladda upp ett giltigt studieintyg i medlemsregistret, varje inskriven medlem kommer att få ett e-postmeddelande i slutet av juli med personliga inloggningsuppgifter till medlemsregistret där inmatningen av intyget sker. Efter mottaget intyg fakturerar vi medlemsavgiften per e-post och efter att vi registrerat din betalning skickar vi den nya läsårsdekalen och kalendern hem till dig. Du kan räkna med att få dekalen och kalendern ungefär 1-2 veckor efter registrerad betalning, beroende på hur mycket studiekortsärenden vi har att behandla.

 

Jag har betalat medlemsavgiften men inte fått en dekal.

Dekalen skickas hem till dig inom 1-2 veckor efter att vi registrerat din betalning, om du väntat i över två veckor kan du kontakta oss på studiekort@skolungdom.fi.

 

Jag har betalat medlemsavgiften men inte fått mitt studiekort.

Studiekortet skickas hem till dig inom 2-3 veckor efter att vi registrerat din betalning. I augusti, september och oktober, då vi har mycket studiekortsärenden att behandla, tar det oftast upp till 3 veckor att få kortet. Om du väntat i över tre veckor kan du kontakta oss på studiekort@skolungdom.fi.

 

Jag lyckas inte logga in på Frank-Appen

Ditt personsignum måste finnas i vår medlemsdatabas för att du ska få tillgång till appen. Kontakta oss på studiekort@skolungdom.fi, för att kolla att ditt personsignum finns i vår databas.

 

Jag har e ny adress, vad ska jag göra?

Meddela din nya adress till studiekort@skolungdom.fi, så uppdaterar vi adressen. Notera att postens adressändringar inte kommer till förbundet.

 

Jag har tappat mitt studiekort, vad ska jag göra?

Du kan beställa ett nytt studiekort genom att kontakta oss på studiekort@skolungdom.fi. Det kostar 5 euro att beställa ett nytt kort (tillverknings- och postkostnad).

 

Kan jag betala räkningen för medlemskap trots att förfallodagen gått?

Du kan betala en räkning för läsåret 2018-2019 fram till 30.5.2019. Efter att vi registrerat din betalning skickas läsårsdekalen hem till dig, du får dekalen 1-2 veckor efter registrerad betalning.

 

Jag har bytt skola, vad ska jag göra?

Meddela oss om bytet genom att mejla studiekort@skolungdom.fi. Om du byter från grundskola till andra stadiet ska du beställa ett nytt studiekort, du kan göra det genom att kontakta oss per e-post studiekort@skolungdom.fi.

 

Mina uppgifter är fel på studiekortet, vad ska jag göra?

Kontakta oss på studiekort@skolungdom.fi, så beställer vi ett nytt kort med korrekta uppgifter till dig.

 

Jag har redan ett studiekort utan European Youth card (EYC). Kan jag få ett studiekort med EYC?

Genom att beställa ett nytt studiekort kan du få ett kombinationskort European Youth card, det kostar 5 euro att beställa ett nytt kort + 3 euro för European Youth card. Kontakta oss på studiekort@skolungdom.fi för att beställa ett nytt kort.

 

Jag har inte fått EBL.

Ta kontakt med oss på studiekort@skolungdom.fi, så kollar vi upp.

 

Hur hanterar FSS mina personuppgifter?

I och med att vi behandlar personuppgifter vardagligen är dataskyd och intregritet vikiga värderingar i vår medlemsservice. Här hittar du vår dataskyddsbeskrivning och registerbeskrivningen för medlemsregistret.