Oklarheter och orättvisor kring studentskrivningarna

23 september 2020, 21:34 | av | publicerat i

I enlighet med Studentexamensnämndens anvisningar om beredskapen gällande coronaviruset framkommer det att en examinand i första hand bör annullera sin anmälan till studentexamen ifall hen har insjuknat, satts i karantän eller testats på grund av coronaviruset. Enligt anvisningarna får skolorna i princip inte ordna med separata utrymmen för de examinander som försatts i karantän. Paradoxalt nog står det också i anvisningarna att gymnasier tillsammans med lokala hälsovårdsmyndigheter ändå kan komma överens om specialarrangemang vad gäller separata utrymmen för dem som är i karantän. Enligt Studentexamensnämndens officiella riktlinjer är det inte rimligt att kräva att gymnasierna tar i bruk separata utrymmen för dem som kan ha exponerats för coronaviruset och försatts i karantän.

Studentskrivningarna genomförs på varierande sätt i gymnasierna i Finland. Först stod det klart att en examinand som försatts i karantän inte får delta i studentskrivningarna och att specialarrangemang inte är tänkbara också på grund av att arbetarskyddslagen inte tillåter det. I efterhand har skolor ändå börjat ordna specialarrangemang med godkännande från infektionsmyndigheterna. Negativa corona test har också möjliggjort deltagande i studentskrivningarna. FSS oroar sig över de regionala skillnaderna mellan skolornas kapacitet att ordna specialarrangemang och över att studentskrivningarna följaktligen ordnas på orättvisa premisser. Alla examinander borde ha samma möjligheter oberoende skolans resurser och jämlika studentskrivningarna är ett måste.

Det är oroväckande och beklagligt att examinanderna fått ambivalenta instruktioner angående studentskrivningarna som ändrat på kort varsel. FSS anser att en omfattande genomgång av arrangemangen och förfarandet gällande studentskrivningarna borde ha kommit överens om i ett tidigt skede då det kunna förutspås att pandemin förvärras under hösten. Även om corona situationen satt upp och ner på samhället så är det är orimligt att igen utsätta examinanderna för stress efter vårens skrivningar som arrangerades tidigare än beräknat.

Alexandra Wegelius

ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.