FSS första blogginlägg

28 januari 2021, 12:32 | av | publicerat i

Det är intressanta tider vi lever i.  En global pandemi, protester mot orättvisor och hot mot mänskliga rättigheter, samt ett icke stabilt politiskt klimat i världen känns som ord som summerar upp det år vi nyss lämnade bakom oss, men också ord vi nu fört med oss in i 2021. 

Följderna av att leva i en pandemi, samt snabba förändringarna och tillfälliga lösningarna, som där tillkommer, bidrar till ovisshet om framtiden för många. Speciellt unga. Så även om våren som ligger framför oss är fullspäckad med spännande händelser och roligheter, hänger ovissheten och oron  kvar både på världsnivå såsom på individnivå.

Andra stadiet här i Finland, och speciellt gymnasiet, står inför flera reformer nu till hösten. Före årsskiftet röstade riksdagen  ja för en förlängning av läroplikten vilket nu innebär att alla som söker in till andra stadiet från grundskolan är läropliktiga tills de fyllt 18 år jämfört med nuvarande 15. En ny läroplan tas också i bruk för de läropliktiga och många gymnasier utforskar idén om att göra ändringar i period systemen. I tillägg till detta blir andra stadiet även avgiftsfritt. 

För oss på FSS kommer det bli ett hektiskt år med många roligheter som kommer uppmärksammas och firas enligt bästa förmåga. För tillfället är det svårt att befinna sig i FSS sammanhang och inte komma över ordet jubileum. Det är nämligen så att FSS i år fyller 100 år. Rättare sagt har förbundets födelsedag redan passerats (4 januari) men firandet kommer spridas ut över hela året. 

Ett tillfälle där jubileumet kommer firas är under vårt årsmöte Elevriksdagen, eller ERIK som vi vanligtvis pratar om. Evenemanget går i år av stapeln den 14:e maj och vi kommer befinna oss i Helsingfors. Temat för ERIKs årliga fest Guldhattsgalan kommer att vara jubileum inspirerat. Det kommer vara ett veckoslut man inte vill missa så ryck tag i en kompis och delta tillsammans. Mera information kring ERIK kommer komma kontinuerligt under våren, då vi har mera information om hur alla restriktion och rekommendationer kommer påverka slutet av vårens evenemang.

Finland står också inför kommunalval nu under våren 2021, och många kandidater har börjat föra kampanj. Kommunlavalen är viktiga val med tanke på unga och om du är kommunalvalskandidat och vill jobba för ungas delaktighet, en hållbar klimatpolitik och ungas välmåendet så har du chansen att skriva under FSS:s  kommunalpolitiska målsättningar. Namn och parti kommer senare att publiceras på vår hemsida. I kommunalvalet har vi som unga röstare en stor möjlighet att rösta in unga politiker i våra kommuner, som vill satsa på unga, och de frågor som är viktiga för oss. 

Alexandra Wegelius

förbundsordförande, FSS

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.