Elevriksdagen ERIK 2024

Kom med och påverka!

Finlands Svenska Skolungdomsförbund sitt 60:nde årsmöte för skolungdomar från hela Svenskfinland och språköar den 26-28.4 i Karis. Evenemanget pågår från fredag till söndag. 

Vi bjuder in alla som är intresserade att påverka framtidens skola. På FSS årsmöte Elevriksdagen, ERIK är det du som har makten att påverka hur skolan, utbildningen och samhället ska se ut. Kom med och bestäm hurdan politik FSS ska göra!

ERIK är förbundets årsmöte och högsta beslutande organ. På ERIK besluter vi om vad FSS ska jobba för det kommande året, formar förbundets politiska program och behandlar de motioner som förbundets medlemmar skickat in. På ERIK väljs också en ny styrelse och en ny ordförande för förbundet. Under helgen får även delegaterna delta i olika workshops och på lördagen ordnar vi Guldhattsgalan. 

Anmälan till evenemanget är öppen fram till den 31 mars. När anmälan har stängt skickas mera information ut till de som anmäler sig.

Ifall du inte är medlem i FSS kan du bli det här. Det kostar endast sju euro och ger dig rättighet att rösta under Elevriksdagen samt ett studiekort med förmåner till bland annat kollektivtrafiken, butiker, museum med mera.

Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf bevakar svenskspråkiga elevers och studerandes intressen i Finland och är en påverkningskanal i ungdoms och utbildningspolitiska frågor. Vi stöder och utbildar elev- och studerandekårsstyrelser i hela Svenskfinland. FSS är partipolitiskt och religiöst obundet.

Vad? FSS årsmöte, Elevriksdagen, ERIK

När? 26-28.4.2024 

Var? Karis

För vem? Elever i grundskolans övre årskurser (åk 7-9), studeranden på andra stadiet (yrkesskola eller gymnasium) samt folkhögskolestuderanden

Praktiska arrangemang

Programmet kör igång på fredag eftermiddag kl. 15 och avslutas på söndag kring kl. 14.30 för att alla ska hinna hem i god tid. Vi kommer att övernatta på Karis Billnäs gymnasium och högstadiums skolgolv. Mötet och dagens program kommer att äga rum på Västra Nylands Folkhögskola i Karis. Alla utrymmen vi använder ligger inom gångavstånd från varandra och är nära tågstationen i Karis.

FSS ansvarar för resorna till och från Karis, vilket ingår i deltagaravgiften. Transport kommer att ordnas för alla delegater antingen med tåg eller, vid behov, bussar som bokas av FSS. När du har anmält dig till evenemanget kommer du att få en bekräftelse och information om hur du bokar biljetter genom FSS. Observera att FSS endast står för barn- och studerandebiljetter, inte vuxenbiljetter.

Om du reser långväga måste du vara beredd att starta redan på fredag morgon och eventuellt begära ledigt från skolan för fredagen. Det lönar sig att kolla om du kan få en lovlig frånvaro för att representera skolan.

Ifall du inte har ett studiekort via FSS kan du bli det här. Det kostar endast sju euro och ger dig tillgång till studie-och medlemsförmåner. Vid frågor angående resor är du välkommen att kontakta ordförande Cecilia Huhtala, kontaktuppgifter finns längst ner på denna sida.

Delegater från Åland

Är du från Åland och är intresserad av att delta, men är lite osäker på hur du ska resa till Karis? Ingen fara, vi fixar! 

En myndig person från förbundet kommer att hämta alla delegater från Åland och åker med färjan över till Åbo där ni hoppar på ett tåg och åker till Karis. När evenemanget är avslutat på söndag åker ni med tåg till Åbo och hoppar på kvällsfärjan över till Åland. 

FSS bokar alla biljetter och är i kontakt med deltagare från Åland gällande resan. Biljetterna ingår i deltagaravgiften. Om det finns frågor gällande resan kan du vara i kontakt med ordförande, Cecilia. 

Tillgänglighet

Ifall du har önskemål eller frågor om tillgänglighet kan du kontakta Cecilia. Vi gör vårt bästa för att kunna möta dina tillgänglighetsbehov.

Motioner

Vill du påverka vad som diskuteras och beslutas på ERIK:s årsmöte? Då är det här din chans att göra din röst hörd genom att skriva en motion! En motion är ett förslag om något som FSS bör engagera sig i eller uppmärksamma under det kommande verksamhetsåret. Det kan vara allt från specifika åtgärder till att lyfta fram viktiga frågor.

För att skriva en motion behöver du inkludera en motiveringstext och tydliga förslag på åtgärder som du vill att FSS ska arbeta för. Skicka in din motion till info@skolungdom.fi eller fyll i formuläret senast måndagen den 25 mars kl. 23.59 för att den ska kunna behandlas på Elevriksdagen.

Behöver du vägledning eller inspiration för att skriva din motion? Vi har samlat mer information och exempel på tidigare motioner som du kan ta del av för att få idéer HÄR. Vi kommer även att ordna ett informationstillfälle på distans där alla intresserade har chansen att få svar på sina frågor gällande motioner den 13.3 kl.18-19.20.

Om du har ytterligare frågor eller behöver hjälp med att utforma din motion är du välkommen att kontakta vice ordföranden Niko Partanen eller Tilda Cederberg. Vi ser fram emot att höra dina tankar och förslag!

Deltagaravgift

Deltagaravgiften är 60€. I avgiften ingår resor till och från Karis, inkvartering, alla måltider, programmet och lysande umgänge. Vi tipsar om att skolan gärna kan betala avgiften.

  • Du kan fråga din skola om de kan betala hela eller en del av deltagaravgiften. Som deltagare på ERIK representerar du också din skola och får erfarenheter som du kan ta med till din skola. Ifall skolan betalar, fråga t.ex. skolsekreteraren efter faktureringsadressen så att fakturan hittar fram.
  • Du får en faktura på deltagaravgiften till e-postadressen du angivit i anmälan efter sista anmälningsdagen. Fakturan ska vara betald innan årsmötet. 

Ifall du på grund av socio-ekonomiska skäl inte har möjlighet att betala deltagaravgiften kan du vara i kontakt med vår verksamhetsledare, Mikaela Jokinen.

Guldhatten

Är din eller grannskolans elev- eller studerandekårsstyrelse den bästa i Svenskfinland? Nu har du möjligheten att nominera din favorit till utmärkelsen Guldhatten! 

Den utvalda styrelsen kommer att belönas med en summa på 1 000 euro för att använda till ett valfritt ändamål. Utnämningen av vinnaren kommer att äga rum under Guldhattsgalan som hålls lördagen den 27 april, i samband med Elevriksdagen. Under galan så ordnar vi en finare middag, med live band och annat roligt program. 

Nomineringen till Guldhatten öppnar den 4 mars och avslutas den 6 april kl.16. Vidare information om nomineringsprocessen kommer att tillhandahållas när nomineringen öppnar.

Möteshandlingar

Möteshandlingar utgör dokument som behandlas under årsmötet. Du kommer att hitta mappen med alla digitala möteshandlingar i god tid innan evenemanget. För de som har angivit detta i sin anmälan kommer möteshandlingar i pappersformat att delas ut vid ankomsten. Se till att hålla koll på dessa dokument för att vara förberedd inför diskussionerna och besluten under mötet. Vi kommer att arrangera ett tillfälle på distans där du har möjligheten att få svar på dina frågor gällande dokumenten.

De dokument som kommer att behandlas under årsmötet: Politiska programmet 2024-2025, Verksamhetsplanen 2024-2024, Budget 2025, Stadgar, Likabehandlingsplanen 2024-2027, Bokslutet 2023, Verksamhetsberättelsen 2023, Reviosionsbeslutet 2023. 

Förbundsstyrelseval

Vill du ställa upp i FSS styrelse? Du kan läsa mera om styrelsen och vad styrelsearbetet innebär här. Intresseanmälan till styrelsen är öppen från 11 mars till 14 april. Du har även möjlighet att ställa upp under årsmötet (innan lördag kl.12), men vi rekommenderar att göra det innan årsmötet så att du hinner hålla kampanj inför valet. 

Annulleringsvillkor

Om du av någon orsak inte kan delta så är det viktigt att du genast är i kontakt med verksamhetsledare Mikaela Jokinen. 

Ifall du annullerar ditt deltagande efter sista anmälningsdag 31 mars är du/din skola tvungen att betala hela deltagaravgiften samt eventuella resebiljetter som har bokats. Du kan försöka hitta någon annan som kan komma på evenemanget istället för dig, då behöver du inte betala fakturan. Meddela oss vem som ersätter dig och deras kontaktuppgifter så snabbt som möjligt. Om du insjuknar kan du annullera ditt deltagande avgiftsfritt genom att skicka ett giltigt sjukintyg till Mikaela. 

Vid frågor, kommentarer eller önskemål kan du skicka  till info@skolungdom.fi eller vara direkt i kontakt med: 

Cecilia Huhtala, förbundsordförande 
cecilia.huhtala@skolungdom.fi / +358 50 322 7715

Niko Partanen, vice ordförande
niko.partanen@skolungdom.fi /+358 45 844 4660

Tilda Cederberg, vice ordförande
tilda.cederberg@skolungdom.fi /+358 44 343 7750

Mikaela Jokinen, verksamhetsledare
mikaela.jokinen@skolungdom.fi / +358 50 301 2456

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.