ERIK 2023

Kom med och påverka!

På FSS årsmöte Elevriksdagen ERIK är det du som har makten att påverka hur skolan, utbildningen och samhället ska se ut. Kom med och bestäm hurdan politik FSS ska göra!

ERIK är förbundets årsmöte och högsta beslutande organ. På ERIK besluter vi om vad FSS ska jobba för det kommande året, formar förbundets politiska program och behandlar de motioner som förbundets medlemmar skickat in. På ERIK väljs också en ny styrelse och en ny ordförande för förbundet. I år arrangeras Elevriksdagen i Närpes fredag till söndag den 12-14 maj.

Alla som går i grundskolans övre årskurser, studerar vid en yrkesläroanstalt, ett gymnasium eller en folkhögskola kan delta på Elevriksdagen!

Anmälan öppnar på tisdag 28 februari och stänger på tisdagen 11 april. 

HÄR kan du anmäla dig till ERIK.

Ifall du inte är medlem i FSS kan du bli det här. Det kostar endast fem euro och ger dig rättighet att rösta under Elevriksdagen samt ett studiekort med förmåner till bland annat kollektivtrafiken, butiker, museum med flera.

Vill du ställa upp i styrelsen?

Du kan läsa mera om styrelsen och vad styrelsearbetet innebär här. Intresse anmälan till styrelsen är öppen från 10 april till 8 maj. 

Praktiska arrangemang

Vi inleder Elevriksdagen på fredagen klockan 17 och avslutar mötet på söndagen cirka klockan 14. Mötet och programmet arrangeras i Närpes högstadieskola i Närpes. Vi övernattar på Närpes gymnasiets skolgolv. Transport arrangeras för alla delegater med abonnerade bussar. Om du reser långt ifrån måste du vara beredd på att starta redan på fredag morgon och be om ledigt från skolan för fredagen – det lönar sig att kolla om du kan få en lovlig frånvaro för att representera skolan.

Om du bor väldigt långt borta från platsen där bussens plockar upp deltagare i din region så ersätter vi dina resekostnader enligt billigaste färdmedel. Kontakta i sådant fall verksamhetsledare Elin Svedman, elin.svedman@skolungdom.fi på förhand. Tidtabell och rutt för transporter skickas ut till deltagarna när anmälan har stängt. 

Delegater från Åland

Är du från Åland och är intresserad av att delta, men är lite osäker på hur du ska resa till Närpes. Ingen fara, vi fixar! 

En person från förbundet kommer att hämta alla delegater från Åland och åker med er med färjan över till Åbo där vi hoppar på bussen och åker upp till Närpes. När evenemanget är avslutad på söndag åker vi med buss till Åbo och hoppar på färjan över till Åland. 

Om det finns mera frågor gällande resan kan du kontakta vår verksamhetsledare Elin Svedman elin.svedman@skolungdom.fi eller 050 565 8390. 

Tillgänglighet

Ifall du har önskemål eller frågor om tillgänglighet kan du ta kontakt med verksamhetsledare Elin Svedman på elin.svedman@skolungdom.fi. Vi gör vårt bästa för att kunna möta dina tillgänglighetsbehov.

Motioner

Om det finns något som du vill att ERIK ska ta ställning till och behandla i plenum så kan du skriva en motion. En motion är ett förslag om något FSS ska göra eller fästa uppmärksamhet på under nästa verksamhetsår, med en motiveringstext och en eller flera saker FSS ska jobba för. Skicka in din motion till fst@skolungdom.fi senast onsdag 12 april kl. 23.59 så att motionen kan behandlas på Elevriksdagen.

Här finns mera information om hur du skriver en motion samt exempel på gamla motioner som du kan få tips av.

Om du har frågor gällande motionerna kan du kontakta vår vice ordförande Matilda Westerlund matilda.westerlund@skolungdom.fi eller på 041 702 3258

Deltagaravgift

I deltagaravgiften på 60 euro ingår transport, mat, övernattning, program och lysande umgänge. Du får en faktura på deltagaravgiften till e-postadressen du angivit i anmälan efter sista anmälningsdag. 

Du kan fråga din skola om de kan betala hela eller en del av deltagaravgiften, som ERIK-delegat representerar du ju också din skola. Ifall skolan betalar, fråga t.ex. skolans kanslist efter faktureringsadressen så att fakturan hittar fram.

Om du inte klarar av att betala deltagaravgiften kan du anhålla om befrielse från avgiften på grund av socio-ekonomiska skäl. Kontakta isåfall vår verksamhetsledare Elin Svedman elin.svedman@skolungdom.fi 

Guldhatten

Är din eller grannskolans elev- eller studerandekårsstyrelse den bästa i Svenskfinland? Nominera din favorit elev- eller studerandekårsstyrelse till utmärkelsen Guldhatten!

Den bästa studerandekårsstyrelsen kommer att belönas med en summa på 1 000 euro till valfritt ändamål.

Vinnaren utses av FSS förbundsstyrelse och utnämningen sker under Guldhattsgalan som hålls lördagen den 13 maj i samband med Elevriksdagen. 

Minst en från den nominerande EKS/SKS behöver delta på ERIK så att det finns någon som kan ta emot priset ifall den egna styrelsen vinner.

Nomineringen till guldhatten är öppen från den 27 mars och stänger den 6 maj.

HÄR kan du nominera en elev- eller studerandekårsstyrelse till Guldhatten!

Möteshandlingar

Möteshandlingar är dokument som behandlas under årsmötet. Här hittar du mappen där alla digitala möteshandlingar kommer att dyka upp i god tid före evenemanget. Möteshandlingar i pappersformat delas ut vid ankomst till de som uppgett detta i anmälan.

Annulleringsvillkor

Om du av någon orsak inte kan komma så är det viktigt att du meddelar detta till verksamhetsledare Elin Svedman ( elin.svedman@skolungdom.fi ) genast. Ifall du annullerar ditt deltagande efter sista anmälningsdag 5 april är du/din skola tvungen att betala hela deltagaravgiften. Du kan försöka hitta någon annan som kan komma på ERIK istället för dig, då behöver du inte betala fakturan du fått. Meddela oss vem som ersätter dig och deras kontaktuppgifter. Om du blir sjuk så kan du annullera avgiftsfritt genom att skicka ett giltigt sjukintyg till Elin.

Ifall du inte är medlem i FSS kan du bli det här. Det kostar endast fem euro och ger dig rättighet att rösta i Elevriksdagen samt ett studiekort med förmåner på massa olika ställen.

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.