Ordförandebloggen inlägg #2

12 maj 2017, 12:00 | av | publicerat i

Hej igen!

Verksamhetsårets tredje vecka har förflutit i ett huj.

Den här veckan har vår verksamhetsledare Sofia skickat soliga bilder från sin semester i Spanien åt mej och förbundssekreterare Malin som suttit på kansliet i Helsingfors och beställt hämtlunch för att det snöat så mycket.

I början av veckan visade Malin mej praktiska detaljer kring godkännande av räkningar och jag fick genast börja öva. Spännande att se hur pengarna används på en väldigt konkret, vardaglig nivå.

Vi jobbade också en hel del med att planera veckan. Framför allt tisdagens program, som bestod av en workshop på Europadagen i Allians-huset i Böle. Dagen fylldes med intressanta människor, föredrag, hälsningar och paneler. Undertecknade deltog också i en panel med temat “ En europeisk identitet”, där jag bland annat talade om att vara europeisk ur ett finlandssvenskt perspektiv. Jag delade också med mej av ett Europaminne där allt inte gick enligt planerna, och jag och en kompis blev utslängda på en gata i Rotterdam då vi tågluffade och det visade sig vara olagligt att erbjuda husrum åt minderåriga i Nederländerna. Kvällen på Allians-huset skapade dock betydligt mer positiva Europaminnen.

Pinja från Elevbladets redaktionsråd (Psst, visste du att du att du också kan söka dit?) kom och hälsade på till kansliet och gjorde en intervju med mej som du kan läsa i nästa nummer av EBL. Numret torde dimpa ner i postlådan någon gång i början av juni.

Veckan innehöll också en tillställning med föredrag och musik om den svenska drottningen Christina, som gjorde stora rubriker på 1600-talet. Evenemanget tog plats på svenska ambassaden och är en del av Finland 100-programmet. Otroligt lärorikt! Därifrån sprang jag direkt till Kulturfondens utdelningsfest, där olika finlandssvenska aktörer möttes, många belönades (bland annat vår alumn Dan, som var talman på ERIK och i vardagen leder tv-programmet Sex & sånt) och vi fick ta del av fint kulturellt program.

I torsdags träffade jag och Malin Kulturfonden för att tala lite om ett seminarium om gymnasieprojekt där vi är med nästa vecka. Dessutom hann jag till riksdagens kulturutskott för att ge ett utlåtande om reformen av yrkesutbildningen, ett otroligt viktigt tema för i år. Här är ett litet smakprov:

Personlig tillämpning är kanske de här lagförslagens absolut finaste detalj. Inom yrkesutbildnignen har vi studerande från alla tänkbara olika bakgrunder, unga och vuxna från olika livsskeden, och att kunna erbjuda alla den undervisning och handledning som behövs för att få en yrkesexamen med heder är otroligt fint. Det här kräver dock betydligt mer resurser än vad utbildningsanordnarna nu har. För tillfället minskas personalstyrkan med fler och fler årsverken för att få verksamhetsbudgeterna att gå runt, och det är den individuella handledningen och möjligheten att skräddarsy studiepaket åt varje studerande som lider mest.”

Malin deltog också i ett infotillfälle om reformen samma kväll, så lita på att yrkesutbildningen kommer att synas i vår verksamhet ett tag framöver!

Andra saker ni kan följa med just nu är vår sommarpicnic, som ordnas i Helsingfors den 6.6, och utskottsanmälan, som ännu är öppen ett tag till!

Ha det bra & vi hörs!

Bicca Olin
Förbundsordförande

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.