Ordförandebloggen inlägg #12

17 september 2017, 18:06 | av | publicerat i

Oj, nu har det hänt igen. Veckorna är absolut sprängfyllda med intressanta grejer, så nu har jag säkert glömt bort nåt. Men här listar jag i alla falla vad vi håller på med, så ni hänger med!

 

Avgiftsfritt 2:a stadiet. Den här enorma kampanjen börjar så där riktigt ordentligt imorgon, då vårt medborgarinitiativ äntligen blir tillgängligt att skriva under. Senaste veckorna har gått åt till möten, översättningar, kommunikationsstrategi, finslipning av argumenten och att skriva ner all info tusen gånger till tusen olika ställen. Ni hittar initiativet här. Mer info kommer på vår some & hemsida i morgon!

 

Debattforum- och tävlingen. Vårt samarbetsprojekt med SU har tagit fart! Hittils har jag varit med och dragit Debattforumskurserna i Sibbo gymnasium och Steinerskolan, och det har varit jätteroligt! Uppfriskande att ibland träffa dom man verkligen jobbar för. Roligt dessutom att få lära nya aktiva dra utbildningen. Till debattävlingen ska vi ännu försöka locka med några lag under nästa vecka, men också där börjar det se ganska bra ut. Delfinalerna är i oktober och november!

 

Det har blivit en hel del andra små möten också. Bland annat FN-förbundet, där vi diskuterade ett samarbetsprojekt med Tanzania. Kontakterna där är till fångatagna på olaga grunder, och Finlands FN-förbund skickar nu hjälp i form av ersättning till lokala jurister. Sommargymnasiesamfundet gick igenom hur sommarens kurser hade gått och vi satt en lång stund på att diskutera branding och marknadsföring. Skulle kunna skriva ett helt inlägg om vad jag tycker om deras verksamhet, men det får bli till en anna gång. Utbildningsstyrelsen hade sitt årliga delaktighets- och elevkårsforum, där jag presenterade vår verksamhet och deltog aktivt i diskussionen om hur alla elever och studerande kan känna delaktighet och göra sin röst hörd. Igen, ett ämne som jag kunde skriva hur mycket som helst om.

 

Sen har jag hunnit med några kul luncher. Jag träffade yrkesstuderandeförbundet OSKUs ordförande Eini Järvi och vi talade om ungas påverkningsmöjligheter, internationellt samarbete och Allianssis styrelseval. Superviktigt att ha bra kontakter till de obundna studerandeförbunden, dom är såna stödpelare i vardagen ibland. Ringer både OSKUs, Sakkis och SLLs ordföranden nu som då med frågor om det ena och det andra, härliga typer! Lunchade också med Sannfinländarnas ungas ordförande Samuli Voutila, för att presentera medborgarinitiativet för honom. Dom gillade, så det ska bli kul att se vad som följer härnäst! Alltid givande att diskutera med någon som är av helt olika åsikt med en själv om många saker, men det funkar om man verkligen satsar på att försöka förstå och respektera varandra.

 

Sedan har vi synts i media lite igen. HBL gjorde en grej om utbrändhet på andra stadiet, den hittar du här. Finlands Svenska Lärarförbunds tidning Läraren kommer också att innehålla en intervju med mej om någon vecka. Och på fredagen träffade jag och Prakticums studerandekårsordförande Sebastian Geust en journalist från Yle som vi diskuterade yrkesutbildningsreformen och alla nedskärningar med.

 

Sedan träffade jag och styrelse-Emmi Tarja Halonen på Dagsverkes 50-årsfest, så diskussionen med henne hör förstås till en av de senaste veckornas höjdpunkter. En annan kul grej är att jag efter ett par mail och samtal äntligen fick HRT-rabatt fixat åt våra medlemmar i huvudstadsregionen!

 

Förutom allt detta, och allt jag redan glömt, hann jag hoppas in för Regnbågsankan och hålla ett par föreläsningar om sexualitet i Gymnasiet Grankulla samskola. Det var kul, talarlistan inkluderade Astrid Thors, Elisabeth Rehn och Jani Toivola. Och så förstås FSS preppkvällar inför samhällsläraskrivningarna! Vi höll en i Helsingfors och en i Åbo, och av någon orsak brukar jag agera EU-expert haha. Jätteroligt, och stort tack till alla som kom!

 

Och i morgon börjar Frans Cederlöf jobba som tjänsteutvecklare, så nästa vecka blir säkert minst lika full!

Hösthälsningar,

Bicca Olin

Förbundsordförande

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.