Ordförandebloggen inlägg #1

6 maj 2017, 12:00 | av | publicerat i

Hej på er FSSare och alla andra som bryr sig!

Jag heter Bicca Olin, och jag är er nya ordförande. Välkommen till ordförandebloggen!

FSS kunde bli ännu bättre på sin synlighet, och framför allt det dagliga arbetet på kansliet når inte riktigt ut till medlemmar och samarbetspartners. En orsak är säkert att allt kalenderpostande, kaffekokande och palaverande inte är speciellt intressant, men det händer också en hel del siistiga grejer som ni kanske vill höra mer om.

I det här inlägget tänkte jag presentera mig själv lite, berätta vad en ordförande gör, prata lite om vad som hänt de senaste veckorna inom FSS, och om vad som är aktuellt inom skolpolitiken!

På ERIK 2014 i Borgå blev jag invald i FSS styrelse. Det var egentligen meningen att jag bara skulle hålla ett välkomsttal i egenskap av elevkårsstyrelsens ordförande i Lyceiparkens skola och en kort hälsning av Borgå Ungdomsfullmäktige, men sen föreslog FSS dåvarande civiltjänstgörare att jag bara skulle anmäla mej och komma med på hela evenemanget. Sagt och gjort, jag anmälde mej, debatterade mer än någonsin tidigare i mitt liv, och blev invald i styrelsen som den yngsta, bara tre dagar efter att jag gått med i förbundet. Nu är det lite mer än tre år sen dess och vilka år det varit.

I Helsingfors har jag bott sedan januari 2016, till utbildningen är jag medieassistent, och jag tog studenten i samma veva i höstas. Egentligen är skolan det tråkigaste jag vet, vilket är intressant med tanke på att det som engagerar mej mest är just utbildningspolitik. I FSS-kretsarna har jag kallats radikal, och oftast skämtas det om att jag vill ge rösträtt åt 8-åringar. Pretty much all min fritid de senast 4-5 åren har gått åt till föreningsliv och politiskt engagemang, så tyvärr kan jag inte stoltsera med varken konstnärliga eller idrottsliga hobbyn. Som liten hann jag testa på körsång, scouting och teater, men jag fastnade inte riktigt.

Passionerat känner jag för elevernas rättskydd, minderårigas rättigheter och jämlikhets- och likabehandlingsfrågor, så det kommande året kommer nog att präglas en del av det. Man får när som helst kontakta mej med frågor om vad jag gör/gjort och utmana mej till debatt om man så känner för det, eller berätta hur man vill utveckla föbundet!

Vad gör då en ordförande? Nå egentligen är väl min uppgift att leda styrelsen och förbundet, samt att vara förperson åt vår awesome förbundssekreterare Malin, som i sin tur är förperson för vår like awesome verksamhetsledare Sofia. Det är ett heltidsjobb, och arbetsuppgifterna kan vara allt från att träffa riksdagsledamöter och ministrar och till att posta kalendrar till att resa runt i skolorna till att debattera med rektorer till att gå på fancyga fester. Det sista är inte helt min grej, så jag ska försöka se till att våra fina styrelsemedlemmar får chansen!

Den här och förra veckan har jag varit i Bryssel en del. Förra veckan var det arbetsgruppsmöte med vår Europeiska takorganisation OBESSU, och vi gjorde upp ett nytt politiskt program. Dokumentet vägleder OBESSUs styrelse när dom argumenterar för skolungdomars rättigheter t.ex. i EU-parlamentet.

Den här veckan representerade jag Finlands Ungdomssamarbete Allians, som är en organisation för alla som jobbar med ungdomar i Finland, på en konferens om EUs nya ungdomsstrategi. Det är ett dokument som reglerar vad EU-parlamentet, EU-kommissionen och alla EU-länder ska jobba för när det gäller unga de kommande åren. Den nya strategin ska träda i kraft 2019, och planeringsarbetet inleddes i år. Tillsammans med 300 andra människor från hela Europa, från lokala 4h-organisationer till EU-anställda och ministeriers specialmedarbetare diskuterade vi vad som ska stå i strategin och hur den ska se ut. Dessutom fick jag hålla en taltur och berätta om vad Allianssi gjorde på Europadagen förra året och vad vi tyckte där.

Förra veckan resulterade också i ett pressmeddelande om språkförsöken som ska tas i bruk, något som vi också ska skriva ett utlåtande om till Utbildnings- och kulturministeriet. Ett annat väldigt aktuellt ämne är yrkesutbildningen, där det sker stora förändringar för tillfället. Nästa vecka ska jag kommentera hela yrkesutbildningsreformen för riksdagens bildningsutskott, och förhoppningsvis ska vi snart ta ställning till den goda nyheten om att yrkesstuderande troligen snart ska kunna söka rakt till tredje stadiet med sina betyg, något som tidigare inte varit möjligt.

Dessutom så ska vi sitta ner med kansligänget och fundera på hur vi vill jobba under det kommande året, och det ska bli spännande och roligt. Veckoslutet är också fullt, då 23 unga från hela norden kommer hit till Finland för det nordiska skolungdomsnätverket NSSN:s årsmöte, som FSS och det finska gymnasistförbundet Suomen Lukiolaisten Liitto står värdar för. Kul!

Vill du vara med och påverka vad FSS jobbar med det här året? Sök med till våra utskott nu!

Gav den här bloggrapporten dig all info du ville ha? Var den tråkig? Rolig? Intressant? För lång? För kort? Hör av dej, jag vill veta!

Kramar från kansliet!

Bicca Olin
Förbundsordförande för FSS 2017-18

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.