Debattprojekt

Debattprojektet är ett tudelat projekt som består av debattforum och en nationell debattävling. Målet är att inspirera unga att våga delta i samhällsdebatten och intressera sig för de frågor som är aktuella för dem.

Kontakt: debatt@skolungdom.fi 

Debattforum 

Debattforum är en verkstad om debatt, vars mål är att inspirera studeranden att uttrycka sina åsikter och våga prata! Beställ ett forum till er skola via debatt@skolungdom.fi 

Vad?

Debattforum är en verkstad som erbjuds för studerande på andra stadiet med fokus på praktisk debattövning. Under debattforumet går vi igenom teori och praktiska tips, och övar i en trygg miljö på att debattera. Vi erbjuder fyra olika stilar på verkstaden, så att det passar in i er undervisning på bästa möjliga sätt. 

Grundläggande: denna verkstaden rekommenderas för grupper som är nya för debatt. Fokus läggs på grundläggande teori. Deltagarna får mycket tips och tricks för att hålla muntliga framställanden och debattera. 

Teknisk: rekommenderas för grupper som talat lite om retorik, men inte fokuserat på debatt. Behandlar bland annat olika strategier, typer av debatt och uppbyggnad av argument.

Praktisk: rekommenderas för grupper med mycket energi, eller grupper som talat om debatteori förut. Denna verkstaden hoppar rakt in i debatten med endast 10 minuters introduktion, och fokuserar på att ge feedback på debatterna.

Att tala för publik: rekommenderas för grupper som inte övat så mycket på att tala inför publik. Vi fokuserar på tips och tricks, hjälper gruppen att slappna av och övar på att prata framför folk i en trygg miljö.

Ett debattforum består av ungefär en halv timme föreläsning och resten av tiden debatterar vi. Den rekommenderade tiden för grupper på 16 eller färre är 70 minuter och grupper på 16-24 personer 90 minuter. Det rekommenderas inte att vara fler än 24 deltagare på debattforumet, men det går att lösa med att till exempel dela upp gruppen och hålla två debattforum parallellt. Optimal gruppstorlek är under 20 personer, så alla hinner debattera och ta del av verkstaden.

För vem?

Debattforumet erbjuds som komplement till modersmåls-, filosofi- eller samhällsläraundervisningen på andra stadiet. Ifall du har en grupp som inte passar in i beskrivningen men som du tänker skulle ha nytta av debattforumet, hör av dig!

Hur ska jag boka?

Du bokar in ett debattforum genom att mejla debatt@skolungdom.fi och komma överens om tid och upplägg med projektledaren. Under sommaren jobbar projektledaren inte. Debattforumet är gratis och partipolitiskt obundet.

Varför? 

Målet med debattforum är att stärka debattkulturen bland unga på andra stadiet. Vi satsar på att skapa en kiva miljö där man får lära sig diskutera och debattera utan stress över att utvärderas. Vi hoppas kunna fostra och främja en hälsosam debattkultur bland unga, och inspirera dem att tala och våga uttrycka sina egna åsikter. Vi vill också avlasta och stödja lärare genom att introducera debatt till eleverna och komma in och hålla en lektion som inte behöver planeras eller dras av läraren.

Vem står bakom debattforum?

Debattforum är en del av debattprojektet, som är ett partipolitiskt obundet samarbete mellan Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS och Svensk Ungdom SU. Projektet har en anställd projektledare som koordinerar verksamheten.

Debattävling

Debattävlingen är den största nationella debattävlingen på svenska. Delta och vinn en prisresa!

Vad?

En debattävling som har fyra deltävlingar runt om i Finland på hösten och en final i Helsingfors i början av året. Debatterna bedöms av experter, till exempel skådespelare, journalister eller politiker. De skolor som anmäler sig får mera information om de specifika deltävlingarna då datumet närmar sig. Det lag som vinner finalen belönas med en prisresa.

För vem?

Alla skolor på andra stadiet. Skolorna deltar med ett lag på tre personer som skolorna själva får utse – ifall man vill ha material för uttagningar kan man höra av sig så fixar vi det.

Hur går anmälan till?

Du anmäler din skola genom att mejla debatt@skolungdom.fi. Deltävlingarna är uppdelade i Österbotten, Egentliga Finland, Nyland och Helsingfors, så din skola deltar i den deltävling som är i samma region/stad. Ifall din skola har möjlighet att stå värd för någon deltävling får du gärna mejla om det också. Datum för deltävlingarna publiceras på hösten. Det är gratis att delta i debattävlingen, debattprojektet ersätter alltså eventuella resekostnader och bjuder också på lunch under tävlingsdagen.

Varför?

För att stärka debattkulturen, och låta studeranden testa på hur det är att delta i en debattävling. Vi vill uppmuntra unga till att våga debattera och inspirera dem till att ta mera plats i samhället. 

Vem står bakom debattävlingen?

Debattävlingen är en del av debattprojektet, som är ett partipolitiskt obundet samarbete mellan Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS och Svensk Ungdom SU. Projektet har en anställd projektledare som koordinerar verksamheten.

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.