Yrkesutbildningen behöver mer resurser!

2 juni 2017, 11:20 | av | publicerat i

PRESSMEDDELANDE 2.6.2017. Publiceringsfritt genast.

FSS: Yrkesutbildningen behöver mer resurser!

Reformen av yrkesutbildningen som för tillfället diskuteras i riksdagen är välbehövd och efterlängtad. Många av förnyelserna kommer att åtgärda problem och stärka yrkesutbildningens roll och status i samhället, men med den mängd nedskärningar som utbildningsanordnarna står inför finns det inga möjligheter att genomföra förändringarna på ett hållbart sätt.

Lagpaketet ger utrymme för stora nedskärningar i närundervisningen, och därmed i den värdefulla handledningen som fått många studerande att välja just en yrkesexamen. Yrkesutbildningen har ökat i popularitet de senaste åren, och många studerande uppger att just möjligheten till personlig handledning och stöd i studietillvaron har haft stor inverkan på deras val (Amisbarometri 2015). Närundervisningen är också alldeles avgörande för nyfinländska studerande som behöver det sociala sammanhanget, och för unga i riskzonen för att marginaliseras som behöver närvaro av en stödande vuxen.

“Att skära i yrkesutbildningen är oansvarigt och leder till ojämlikhet mellan studerande. Alla unga har rätt till högklassig undervisning, att bli sedda och få stöd på sin utbildningsplats”, konstaterar FSS förbundsordförande Bicca Olin.

Reformen kommer med stora, betydelsefulla förändringar beträffande just den individuella handledningen och studieplanen. FSS ser positivt på de ökade möjligheterna att skräddarsy undervisningspaket så att alla kan få sitt yrke på det sätt som passar bäst ihop med ens egna styrkor, svagheter och livssituation. Problemet här ligger igen i resursanvändningen, där de lärare som redan nu ligger under hård press kommer att förväntas ta en ännu större roll och lägga ner ännu mer tid per studerande. Att förvänta sig kvalitativa resultat med en så bristfällig resursering är inte realistiskt.

“Man kan inte leka med marginalisering, arbetslöshet och ungas framtid bara för att det behövs sparåtgärder. Redan en marginaliserad avhoppare är en för mycket.” säger Olin.

FSS kräver att beslutsfattare tar sitt ansvar och budgeterar tillräckligt med pengar för att genomföra reformen både nationellt och lokalt, dagen till ära då tusentals nya yrkesmänniskor utexamineras i Finland. Yrkesutbildningens roll i att lyfta Finland är för viktig för att slarvas bort.

Bicca Olin
förbundsordförande
bicca.olin@skolungdom.fi
+358403525232

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.