Vad hände egentligen på internationella studerandedagen, 17e november?

14 september 2016, 11:36 | av | publicerat i

Internationella elevdagen, som firas den 17 november, är en internationell kampanj som varje år lyfter upp studerandes rättigheter världen över. Dagen firas i hela världen för att uppmärksamma elev- och studenträttigheter. Orsaken till att detta görs just denna dag är 1939 blev tjeckoslovakiska studenter nazisternas offer, då nazisterna stormade universitetet i Prag.

Mer än 1200 studenter skickades till koncentrationsläger, nio studentkårsaktiva blev avrättade på plats, universitetet stängdes och byggnaderna togs i bruk av de tyska ockupanterna. Studenter från hela Europa flydde till London och där deklarerade “International Students Council” tillsammans med de allierade trupperna 17 november till den internationella elevdagen.

Du kan läsa tips på aktiviteter att ordna 17e november här.

Sedan dess har det den 17 november arrangerats viktiga studentevenemang i hela världen. 17 november 1973 attackerade pansarvagnar och beväpnade styrkor från den grekiska juntan grekiska studenter som barrikaderade sig själva i fyra dagar och nätter i Atens tekniska universitet. Ingen vet exakt hur många studenter som dödades under attacken eller genom tortyr de därpå följande veckorna. Emellertid var denna demonstration de facto början till diktaturens fall 1974. På grund av detta har 17 november i Grekland officiellt deklarerats till ’de grekiska studenternas dag’

17 november 1989, 50 år efter att de tjeckoslovakiska studenterna attackerades av nazisterna, ställde de tjeckoslovakiska studenterna sig upp mot sin egen odemokratiska regering som försökte förtrycka studenterna när de höjde sina röster mot kommunismen. Det här ses som början på den tjeckoslovakiska revolutionen som gjorde att regimen föll. I både Tjeckien och Slovakien firas dagen som ’dagen för frihet och demokrati’

Vår takorganisation OBESSU har mer info här.

Alla dessa händelser inspirerar fortfarande studenter och elever jorden runt i deras strävan för verklig demokratisk undervisning och ett demokratiskt samhälle. Internationella elevdagen har blivit en symbol för studenters kamp världen runt. Den 17 november är en dag när vi som elever och studerande kan titta tillbaka och minnas de som kämpat och t.o.m. mist livet för att vi som skolungdomar ska ha det bättre. Dagen är också ett utmärkt tillfälle att fundera på de möjliga problem och utmaningar som ligger framför oss. Hur vill vi ha det i skolan, hur kan vi som elever och studerande fortsätta kräva sina rättigheter?

 

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.