Uppmärksamma samernas nationaldag i skolorna

6 februari 2019, 00:01 | av | publicerat i

I dag, den 6 februari. firas samernas nationaldag. Dagen är en viktigt påminnelse för oss att det finns olika språkliga och kulturella minoriteter i Finland.

– Det är synd att vi ofta glömmer bort att vi till exempel har 10 000 samer och lika många romer i vårt land, säger Samuel Skrifvars, styrelsemedlem i FSS och ordförande för FSS intressebevakningsutskott.

Det hör till allmänbildning att känna till de olika minoriteterna som finns i vår land. Det är också viktigt för att motverka diskriminering och förebygga fördomar.

Kännedom om minoriteter ingår redan nu i den grundläggande utbildningens läroplan, men interkulturell mångfald tangeras endast i vissa ämnen. I de nationella läroplansgrunderna för den grundläggande utbildningen talas det om att eleverna ska få stärka sina kulturella identiteter, men målsättningen är också att de ska intressera sej för andra kulturer. Undervisningen ska stärka uppskattningen för kulturell mångfald och främja interkulturell kommunikation.

FSS uppmuntrar därför alla rektorer och lärare i Svenskfinland till att ta in mera kulturkännedom i undervisningen och skolvardagen till exempel genom att bjuda in representanter för olika minoriteter till skolorna och låta dem berätta om sin kultur.

Har du som lärare eller rektor goda erfarenheter av att inkludera kultur i skolan? Skicka gärna in dina tankar till oss på adressen kansliet@skolungdom.fi.

Tips: På sidan Säg det på samiska som upprätthålls av Yle hittar du material som kan användas i undervisningen. Läs också Utbildningsstyrelsens tips för samernas nationaldag.

Buori Sámi álbmotbeaivvi! Glad samisk nationaldag!

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.