Studerande demonstrerar för avgiftsfri utbildning på andra stadiet

18 februari 2019, 11:50 | av | publicerat i

Andra stadiets studerandeförbund Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Finlands Gymnasistförbund, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI och Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU samt Ungdomssektorns takorganisation i Finland – Allians organiserar en demonstration för avgiftsfri utbildning på andra stadiet i Helsingfors tisdagen den 26 februari klockan 12. Demonstrationen inleds på Medborgartorget och flyttar sig till riksdagshusets trappor.

Förbunden är besvikna på kulturutskottets betänkande där utskottet föreslår att medborgarinitiativet för avgiftsfri utbildning på andra stadiet förkastas med hänvisning till en teknikalitet: utredningen som krävs i medborgarinitiativet har riktats till riksdagen, fastän utredningsarbete tillhör regeringen. Kulturutskottets betänkande innehåller inte initiativets målsättningar. Förbunden anser att riksdagsledamöterna har alla verktyg till att på riktigt främja en avgiftsfri utbildning på andra stadiet, men viljan saknas.

För många unga har medborgarinitiativet för avgiftsfri utbildning på andra stadiet varit ett första konkret sätt att påverka den nationella politiken. Många unga har samlat stödförklaringar till medborgarinitiativet som de på grund av sin egen ålder inte själv kunnat skriva under. För studerandeförbunden är kulturutskottets ståndpunkt en våt trasa i ansiktet, samtidigt som politikerna oroar sig över ungas intresse att påverka samhället.

Demonstrationen inleds med samling på Meborgartorget i Helsingfors tisdagen den 26 februari kl. 12. Demonstrationen tågar kl. 12.30 till riksdagshusets trappor, där vi hör tal av studerandeförbundens ordförande och representanter för riksdagsgrupperna. Demonstrationen avslutas kl. 14 då behandlingen av medborgarinitiativet inleds i plenum.

Följande organisationer har meddelat att de stöder demonstrationen: Nuorten mielenterveysseura – Yeesi, Suomen Vanhempainliitto, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK, Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Laureamko, Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY sekä Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA.

 

TIlläggsinformation:

Finlands Svenska Skolungdomsförbund, ordförande Bicca Olin, tfn 040 352 5232

Suomen Opiskelija-Allianssi OSKU, ordförande Jessica Makkonen, tfn 044 9776 356

Finlands Gymnasistförbund, ordförande Roosa Pajunen, tfn 0400 916 466

Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI, ordförande Elias Tenkanen, tfn 044 7530 581

 

Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf är ett partipolitiskt och religiöst obundet förbund som bevakar elevers och studerandes intressen på svenska i Finland.

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.