Språkundervisning är en tillgång

28 december 2016, 17:01 | av | publicerat i

PRESSMEDDELANDE 28.12. Publiceringsfritt genast.

Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf. fördömer Sannfinländsk ungdoms videokampanj mot den obligatoriska skolsvenskan. I videon jämförs undervisningen i det andra inhemska språket med tortyr, och sloganen lyder, fritt översatt, “Man är bara tvungen att dö och läsa svenska i skolan”. Som en intressebevakarorganisation för den finlandssvenska skolungdomen ser FSS mycket allvarligt på sättet Sannfinländsk ungdom framför sitt budskap. Videon förnedrar och bidrar till polarisering, samt bidrar till ett dåligt diskussionsklimat.

Språkundervisningen är en mycket central och viktig fråga för skolungdomarna i Finland, både i svenska och i finska skolor. För tillfället är språkundervisningen i det andra inhemska väldigt entonig och ineffektiv, och det är självklart att det inte är motiverande att lära sig ett ämne som man upplever att man inte har nytta av. Det här är tyvärr en realitet i skolor runt om i landet.

FSS ser däremot inte att lösningen är att slopa undervisningen av det andra inhemska totalt.

“En levande tvåspråkighet är en rikedom för vårt land och den hålls bäst vid liv om landets befolkning upplever att den kan göra sig förstådd på, och har en positiv attityd till landets båda officiella språk. Svenskan har haft en stor inverkan på Finlands kultur och allt samarbete över språkgränser för det här landet framåt”, säger FSS vice ordförande Bicca Olin.

Genom landets internationalisering och globalisering blir det hela tiden viktigare för skolungdomarna att kunna språk. FSS stöder tanken på att utveckla språkundervisningen och utöka urvalet av valfria språk i skolorna. Att komplettera med en utökad, kreativ och användbar undervisning i det andra officiella språket förbättrar möjligheter för inlärning av andra språk.

Att gå till attack och polarisera diskussionen med piskrapp på kyrkotrappor är ett förlöjligande av ett viktigt diskussionsämne, samt en usel diskussionsöppnare. Det behövs en konstruktiv diskussion där parterna är färdiga att kompromissa sig fram till en fungerande lösning. Finland är ett tvåspråkigt land, men diskussionen om hur det kan utnyttjas bäst behöver vara mångsidig och respektfull. FSS vill uppmana alla att stå upp för ett tvåspråkigt Finland där det andra inhemska ses som en möjlighet, inte ett tvång!

För tilläggsinformation:

Bicca Olin
Vice förbundsordförande
040 352 5232

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.