Pressmeddelande: Svenska Hörnan under Helsingfors Pride 2018

29 juni 2018, 11:51 | av | publicerat i

Pressmeddelande: fritt för publicering genast

 

Samarbete för mångfald under Pride, och året om

Finlandssvenska organisationer står upp för jämlikhet och mångfald under Helsingfors Pride 2018. Samarbetet för sexuella och könsminoriteter går under namnet Svenska hörnan. I år är det nio organisationer som deltar, mot sju förra året. “Samarbetet för mångfald växer och behövs”, säger Bicca Olin, ordförande för Regnbågsankan.

Organisationerna som deltar i Svenska hörnan är Barnavårdsföreningen, FDUV, Finlands Svenska Scouter, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Folkhälsans Förbund r.f., Krisjouren för unga, Luckan, Regnbågsankan och Steg för Steg. Temat för Helsingfors Pride är i år röst.

Nytt för i år är att alla medverkande organisationer skrivit under målsättningar som en del av sitt deltagande i Svenska hörnan. “Tillsammans ska vi året om jobba för att alla oberoende av sexuell läggning, kön, könsidentitet eller könsuttryck ska känna sig trygga och välkomna med i verksamheten”, säger Suss Åhman från Folkhälsans Förbund rf.

 

Målsättningar

  • Synlighet: Varje organisation som deltar i Svenska hörnan under Helsingfors Pride rapporterar tydligt om sitt deltagande för alla som berörs av organisationens verksamhet. Inte enbart synlighet för de som besöker festivalen.
  • Miljö fri från diskriminering: Organisationerna strävar efter att alla deras utrymmen och evenemang är diskrimineringsfria zoner.
  • Toaletter för alla: Organisationerna strävar efter att alla inklusive transpersoner och icke-binära personer vet vilken toalett de kan använda i organisationens utrymmen eller under organisationens evenemang på annat håll.
  • Mångfald inom organisationen: Organisationerna arbetar fortgående för att inkludera alla, oberoende av sexuell läggning och könsidentitet, i sin verksamhet. Detta kan ske genom fortbildning av personal och genom att värna om en öppen miljö för diskussion om regnbågsrelaterade ämnen.
  • Ansvarsperson: Organisationerna utser en person som är ansvarig för likabehandling av sexuella minoriteter och könsminoriteter i organisationens verksamhet. Denna person kan vara samma som arbetar med jämlikhetsfrågor, arbetsskydd, trakasserier eller någon annan med rätt färdigheter.

 

Följande initiativ arrangeras av Svenska Hörnan:

 

Finlandssvenskt Pride after work-mingel fredag 29.6 kl 17-20

Välkomna till Luckan på Pride after work-mingel på svenska! Servering och mingel. Kom och träffa bekanta och nya vänner! Plats: Luckan, Simonsgatan 8, Helsingfors. Ingång genom köpcentret Forum utan trappsteg. Hinderfri toalett finns att tillgå. Ingen åldersgräns, ingen inträdesavgift

 

Svenska hörnan i Helsingfors Pride parad och parkfest lördag 30.6

Vi går tillsammans i paraden och inbjuder andra att gå med oss! Vi träffas ca kl.12.30 på Senatstorgets trappa. Håll utkik efter vår badanka, Regnbågsankans banderoll och FSS fana. Exakt plats i paraden meddelas i social media. Parkfesten ordnas efter paraden i Brunnsparken kl. 14-18. I vårt gemensamma tält bjuder vi på fika på svenska och barn kan färglägga papperskronor.

 

Tillgänglighet enligt Helsingfors Prides direktiv gällande parkfesten och paraden.

 

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.