Motgångar och tålamod

27 april 2021, 10:19 | av | publicerat i ,

Hejsan,

Jag heter Ella och är 19 år. Jag studerar tredje året på Yrkesinstitutet Prakticum till merkonom. Vid sidan om mina studier arbetar jag inom kundbetjäning.

2017 var det min årskurs tur att välja vad man vill göra efter grundskolan. Jag var ganska osäker men till slut valde jag gymnasium, Pargas Svenska Gymnasium. Hösten närmade sig med stormsteg och jag blev alltmer ivrig att få börja en ny skola. Till en början var det en hel del genomgång från tidigare men sen började inlämningsuppgifterna och olika deadlines rulla in och det blev en hel del att hålla i. Första provveckan kom och det var mycket svårare än vad jag hade tänkt mig och resultaten var inte något jag var stolt över. Ganska så snabbt fattade jag att gymnasiet inte är min grej och vill jag byta skola ska det hända nu. Jag fick gå och prata med vår rektor och studiehandledare och alla tog emot mig med öppna armar och ville hjälpa för att hitta den rätta lösningen för just mig. Vi började bolla med idéer om att vad jag kunde göra. Ganska så snabbt kom merkonomutbildningen i Lilla hanken fram på tavlan. Min rektor och jag var i kontakt dit och det tog inte länge och så kunde jag börja i den nya skolan i den nya klassen.

Det blev en stor ändring, redan skolresan på morgonen tog 45-60 minuter och lektionerna blev längre. Jag trivdes ändå bra i Åbo och fick nya vänner. Märkte snabbt att jag började få problem med inomhusluften och efter ett besked om att vi skulle flyttas till en skola med ännu mera inomhusluftsproblem valde jag att flytta. Då var det nästan direkt Yrkesinstitutet Prakticum som gällde. Nu var det inte bara längre skolväg utan det blev också en flytt.

Första 1,5 åren gick bra men sen kom koronan. 2020 på våren flyttade vi studierna till distans och jag tyckte själv det gick bra. Det kändes nog konstigt att gå på sommarlov på distans. På hösten 2020 fick vi återvända till skolan trots koronan. Det var nog skönt eftersom det var ett nytt läsår och nya utmaningar. Senare på hösten blev det ändå tal om distansstudier och till sist blev vi igen på distans. Denna gång var det mycket svårare eftersom det var mera utmanande kurser och mycket mera ansvar. Till slut blev det så att man bara låg i sängen hela skoldagen och försökte hänga med allt. Studiemotivationen fanns inte riktigt där. På samma gång skulle man leta en praktikplats som man ska ha en stor del av våren. Jag valde att söka till FSS och kan inte ha blivit mera nöjd. Ett kiva arbetsteam och mångsidiga uppgifter.

Ella Engren

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.