Idéer att förverkliga på Internationella studerandedagen!

14 september 2015, 11:19 | av | publicerat i

Internationella studerandedagen, som firas den 17 november, är en internationell kampanj som varje år lyfter upp studerandes rättigheter världen över. Dagen firas i hela världen för att uppmärksamma elev- och studeranderättigheter. Orsaken till att detta görs just denna dag är 1939 blev tjeckoslovakiska studenter nazisternas offer, då nazisterna stormade universitetet i Prag.

 

Du kan läsa mer om vad som hände här.

 

Därför vill FSS uppmana er att uppmärksamma denna dag i just er skola! Det finns många olika sätt man kan göra det på, men vi vill ge er några förslag på hur man kan göra det. Om ni kommer på flera idéer hur man som elev- eller studerandekår kan fästa uppmärksamhet kring internationella studerandedagen, tipsa gärna oss så sprider vi ordet om vad ni tänkt göra!

  • Samarbeta tillsammans med nejdens skolor och fixa en demonstration. Ni kan demonstrera för allt – från bättre skolmat till mera påverkningsmöjligheter. Ta fasta på något som är aktuellt i just er nejd och förena er i kampen mot nedskärningar i skolan. Tillsammans är vi starkare!
  • Ordna en temadag i skolan kring studeranderättigheter och demokrati! Ni kan t.ex. bjuda in gästföreläsare som håller i workshops.
    Om ni har kioskförsäljning i skolan, baka speciella 17:e november-kakor/bulla/tårtor och ge intäkterna till förmån för något som främjar till exempel skolungdomar i utvecklingsländer.
  • Bjud alla i skolan på internationella studerandedagen-tårta
  • Fixa en lärare-studerande bytesdag! En dag när lärarna får sätta sig i skolbänken och uppleva hur det är att vara studerande igen. Det är också ett bra sätt att visa att alla i skolan kan lära sig av varandra. Det är inte bara läraren i klassrummet som sitter inne med all kunskap.
  • Fixa ett levande bibliotek i skolan. I ett levande bibliotek lånar man böcker, skillnaden är att böckerna är levande människor! Under lånetiden, som kan sträcka sig allt från en kvart till en halvtimme, är det meningen att få krossa sina egna fördomar och få nya perspektiv genom en annan människas upplevelse. En handbok hur man arrangerar levande bibliotek finns på de nordiska ländernas samarbete, www.norden.org
  • Ordna en 17.11 konsert, utställning, fest för hela skolan!

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.