FSS: Vi har inga andra alternativ än att bromsa klimatförändringen

11 januari 2019, 15:47 | av | publicerat i

Fritt för publicering.

På fredagen den 11 januari är det dags för de finländska studerandenas egen skolstrejk, i fotspåren av Greta Thunberg som med sin protest uppmärksammade politiker och hela Sverige på de akuta krav klimatkrisen ställer på vårt beslutsfattande. Skolungdomar från hela landet strejkar från skolan för att demonstrera och kräva hållbar klimatpolitik, så att vår generation och framtida generationer också får ha en planet att leva och åldras på.

– Det borde inte behöva vara unga eller studerande som tar tag i att stoppa klimatförändringen, men om ingen annan gör det, så måste vi, påpekar FSS ordförande Bicca Olin. Några andra alternativ finns inte.

Enligt den rapport som IPCC kom ut med hösten 2018, har vi tolv år på oss att begränsa klimatets uppvärmning till 1,5 grader. Det i sin tur är helt nödvändigt om vi vill minimera de skador som människan redan åstadkommit. Vi har ingen framtid utan en planet man kan leva på.

– Nu krävs mindre prat och mer åtgärder, och vårens riksdagsval kommer att avgöra Finlands roll i den globala förändring som vi måste se för att kunna rädda klimatet. Nu finns det möjlighet att göra skillnad, och varje röstberättigad finländare måste ta det ansvaret, betonar Olin.

Nästa regering måste ha bromsandet av klimatförändringen som ett av sina huvudsakliga mål för mandatperioden. De kraven ställer finländska skolungdomar på de beslutsfattare som väljs, och de kraven skriver FSS under.

För mer information:
Bicca Olin
Ordförande, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS
0403525232
bicca.olin@skolungdom.fi


Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.