FSS oroar sig för ungas språkkunskaper

26 april 2017, 09:18 | av | publicerat i

PRESSMEDDELANDE 25.4.2017. Publiceringsfritt genast.

FSS oroar sig för ungas språkkunskaper

Regeringen har godkänt ett språkförsök där 2 200 elever kommer att få välja bort det andra inhemska språket med början hösten 2018. Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS är oroliga över ungas språkkunskaper, då en person i språktestet ska välja språk redan vid femte årskursen och därmed potentiellt kan utesluta flera karriärmöjligheter.

Det här är ett problem framför allt i de områden där svenskspråkiga kan intresseras av att välja bort finskan, vilket skulle leda till en ännu större segregation mellan språken än den som redan finns idag.

“Huvudet blir inte fullt av att lära sig en viss mängd språk. Tvärtom stöder det inlärningen av nya språk, om man fått bra undervisning i det andra inhemska.” konstaterar förbundsordförande Bicca Olin. “Ingen vinner på segregation, medan tvåspråkighet är en rikedom.”

FSS vill se en förnyad och förbättrad språkundervisning, framför allt inom det andra inhemska. Undervisningen ska fokusera på muntlig kommunikation och att kunna göra sig förstådd, samt att våga prata språket. Språkundervisning får gärna införas i undervisningen tidigare, och komma med i form av lek och spel, samt genom samarbete över språkgränserna skolor emellan.

Målet med språkundervisningen ska vara ett ökat intresse för det andra inhemska, samt förmågan att förstå andra. Däremot ska det andra inhemska vara frivilligt i studentexamen, så att språkkunskaperna inte avgör valet av studier på andra stadiet.

Mer information

Bicca Olin
Förbundsordförande
+358403525232
bicca.olin@skolungdom.fi

 

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.