Final i Debattävlingen torsdagen den 6 februari

5 februari 2020, 14:58 | av | publicerat i ,

Finalen i den nationella Debattävlingen för svenskspråkiga skolor på andra stadiet går av stapeln den 6 februari klockan 12–15 i Gyllenbergssalen, Tölö gymnasium (Sandelsgatan 3, Helsingfors). Tävlingen ordnas av Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS) och Svensk Ungdom (SU).

Debattävlingen har som mål att ge samhällsfrågor mer utrymme i utbildningen och att ge ungdomar en möjlighet att öva sig på att debattera. Tävlingen är partipolitiskt obunden och den består av tre delmoment: uttagningar i skolorna, regionala deltävlingar i Österbotten, Nyland, Helsingfors och Åboland samt finalen. Det vinnande laget belönas med en resa till Bryssel och ett besök till Europaparlamentet. År 2019 vann Korsholms gymnasium tävlingen.

De fyra finalisterna är:

Lovisa gymnasium: Rasmus Åminne, Hanna-Maria Katajamäki, Robin Frejborg
Kristinestads gymnasium: Frida Rosenback, Emilia Söderlund, Sofia Finnström
Tölö gymnasium: Jenina Nyström, Sara Moring, Adele Westerlund
Ålands lyceum: Linus Höglund, Tilda Lindén, Albert Söderback

I år består domarpanelen av Frida Sigfrids (förbundsordförande för SU), Torsten Fagerholm (ledarskribent på HBL), Maria Ahvonen (lärare i modersmål och litteratur vid Mattlidens gymnasium) och Tobias Larsson (bibliotekarie och tidigare journalist). Debatten leds av Heidi Finnilä, bekant från bland annat Obs Debatt och TV-Nytt på Svenska Yle.

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.