EYE – Stronger together 2016

23 maj 2016, 11:53 | av | publicerat i

European Youth Event 2016 tog plats den 21-22.5 i Strasbourg, Frankrike. Från FSS deltog vicena Jooa och Bicca, i egentligen som representanter för den Europeiska takorganisation OBESSU (Organising Bureau of European School-Students Unions), där vi sitter i arbtsgrupperna för förnyandet av skolungdomarnas manual och för yrkesutbildningen på andra stadiet.

Evenemanget ordnas med två års mellanrum och som huvudorganisatör fungerar European Youth Forum, en takorganisation för nationella ungdomssamarbetsorganisationer. Europaparlamentet fungerar som plats och stor samarbetspartner. Själva programmet består av paneler, workshops, föreläsningar och andra programpunkter som organiseras av diverse ungdomsorganisationer och -institutioner från hela kontinenten. Sammanlagt deltog 7500 unga i åldern 16-30.img_3510

OBESSU stod värd för en paneldiskussion och två workshops. Paneldiskussionen handlade om yrkesutbildningens ställning och framtid, där Bicca representerade de studerande. På plats fanns också en person från företagsvärlden som ansvarar för praktiker och läroavtalsstudier i flera länder, en expert från EU-kommissionen som jobbar med projektutveckling på området, samt en nyutexaminerad från läroavtalsstudier som grundat ett företag för att hjälpa andra företag att hitta unga läroavtalsstuderande.

Jooas arbetsgrupp, som jobbat i två år med att utveckla och förnya OBESSUs manual för skolungdomar, presenterade manualen i en interaktiv workshop där man bland annat fick bekanta sig med innehållet via riktiga problem som man stött på i skolvärlden. I manualen finns förklaringar och lösningar, samt tips på hur man kan organisera sig och påverka demokratiskt i sin skolvardag.

img_3479

Den andra arbetsgruppen som precis kommit igång och börjat jobba med yrkesutbildningen på andra stadiet i Europa ordnande också en interaktiv workshop. Konceptet var uppbyggt så att temat, “Hands on VET*”, stod i fokus medan deltagarna informerades om de olika yrkesutbildningssystemen i Europa och deras olika sidor. Varje delmoment som presenterades representerades av en frukt, och i slutet av workshoppen valde deltagarna de delmoment som var viktigast för dem i en hållbar yrkesutbildning och gjorde en fruktsallad.

Evenemanget var lyckat trots en viss känsla av ohållbar planering och ett något ovälkomnande bemötande av minderåriga. Än en gång stärktes vårt samarbete med andra europeiska skolungdomsförbund (för att inte tala om Suomen Lukiolaisten Liitto, som bjöd på busskjuts från Frankfurts flygfält!) och vi såg till att FSS syns tydligt på den Europeiska kartan och är ett förbund att räkna med.

* VET står för Vocational Education and Training, det vill säga yrkesutbildning.

 

/Bicca & Jooa

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.