EBL:s skrivutmaning

16 december 2020, 15:04 | av | publicerat i

EBL:s skrivutmaning är här igen! 

Under jullovet har du en unik möjlighet att delta i Elevbladets skrivutmaning. Du kan delta i utmaningen genom att skriva ett av de fyra utmaningarna eller så kan du delta med att skriva alla fyra!

Vi kommer att välja ut de 4 bästa bidragen, ett utav varje kategori. De vinnande bidragen kommer att publiceras i nästa nummer av Elevbladet. 

Utmaningarna inkluderar allt från poesi till personporträtt och dina bästa tips i kulturväg. 

Skicka in dina bidrag till: kansliet@skolungdom.fi senast söndagen den 10 januari 2021.

Utmaningarna: 

1. Utmaning: Poesi!

Tema: Året som gått. 

Tips: Sätt på en timer på 15 minuter och skriv ner allt du kommer att tänka på under den tiden. Fokusera gärna på det du ser utomhus och hur det får dig att känna. Skriv sedan en dikt i valfritt format (till exempel fri vers, haiku, limerick eller femstegsdikt)

2. Utmaning: Kultur!

Tema: Det bästa i kulturväg. 

Skriv en recension eller en analys om ett hett kulturtips.

3. Utmaning: Personporträtt! 

Skriv en personporträtt om en person i din närhet eller någon du ser upp till. Personen kan vara allt från en familjemedlem till presidenten. Tips: I fall du valt en person i din närhet, kan du intervjua hen och då du skriver fokusera inte enbart på personens yrke ta med även intressanta detaljer. Ta med personens tankar, åsikter, funderingar, syn på aktuella frågor och inställning till livet överlag. Kom ihåg att även lyfta fram mänskliga drag som osäkerheter och rädslor, sånt som karaktäriserar personen eller hennes liv.

4. Utmaning: En dag i mitt liv som Finlands statsminister! 

Beskriv hur din dag som Finlands statsminister skulle se ut. 

Tips: du kan skriva utmaningen i form av en dagboksinlägg. Hur ser ditt dagschema ut? Vem omringar du dig med? och vilka beslut och reformer skulle du arbeta med?