Convention on Education and Work 2016

30 maj 2016, 12:37 | av | publicerat i

En eftermiddag i Maj satt jag på ett tåg från Strasbourg efter ett händelserikt veckoslut på European Youth Event 2016. Destinationen var Bryssel (trots att tåget åkte en sväng via Paris, vilket nog känns lite ologiskt) där OBESSUs Convention on Education and Work skulle köra igång följande dag.

Målen för det veckolånga evenemanget var att öka medvetenheten om problemen och situationerna relaterade till glappet mellan utbildningen och arbetslivet, samt att stärka och erbjuda utrymme för ungas dialog med beslutsfattare. Förväntningarna var höga och uppnåddes delvis.

img_3547Under veckan bekantade vi oss med olika system, kampanjer och program för att göra steget mellan utbildning och arbete mindre. Vi läste igenom och analyserade olika politiska dokument som på EU-nivå finns till för att förbättra och utveckla situationen. Centrala begrepp var bland annat ungdomsarbetslöshet och skills mismatch, det vill säga att kompetenserna går i kors. Under kvällar och eftermiddag diskuterades olika strategier för att förbättra situationen. 8 gäster från EU-parlamentet och andra internationella institutioner besökte oss under veckan och svarade på frågor, trots att själva diskussionen uteblev.

img_3636

I slutet av veckan planerades strategier som skolungdomsförbunden själva kan förverkliga. Eftersom systemen områdesvis ser lite olika ut kommer representanterna från SAKKI, SLL och FSS (de finländska förbunden som var på plats) att följa upp ämnen gemensamt och förhoppningsvis komma med ett gemensamt utlåtande.
/Bicca

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.