Borgå Gymnasium tog hem vinsten i årets debattävling

17 februari 2021, 13:11 | av | publicerat i ,

Pressmeddelande 17.2.2021

Publiceringsfritt genast

Peik Siitonen, Roni Holmberg och Amos Nordman från Borgå Gymnasium har vunnit årets nationella Debattävling mellan svenskspråkiga skolor på andra stadiet. Tävlingen gick av stapeln på distans idag, onsdagen 17 februari. I debattävlingen deltog lag från Jakobstads, Ekenäs och Borgå gymnasium, varav Jakobstad och Borgå tävlade i den avgörande finaldebatten. Trots att debatterna i år hölls på distans var nivån hög på alla debatter hög. Efter en grundlig diskussion utsåg juryn Borgå Gymnasium till vinnare.

– Smått förvånad är man nog över vinsten. Vi planerade visserligen att vinna, men hade kanske låga förväntningar. Att debattera är inte sådant vi lärt oss i skolan. Vi har nog talat om retorik men aldrig fått öva det såhär i praktiken, säger vinnarna Siitonen, Holmberg och Nordman.

Förbunden som ordnar debattävlingen, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS och Svensk Ungdom är glada över att den årliga Debattävlingen kunde bli av också i år trots omständigheterna.

– Att kunna debattera och motivera sina åsikter är viktigt oberoende vilka framtidsplaner man har. Genom Debattävlingen vill vi uppmuntra unga att debattera och att också använda sin röst i samhällsdebatten. Vi vill gratulera Borgå Gymnasium och tacka alla som deltagit i årets tävling, säger Alexandra Wegelius, förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS.

Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids framför också sina gratulationer till vinnarlaget.

– Den höga nivån på debatterna tyder klart på att alla har stor potential som framtida samhällspåverkare. I politiker har ofta svårt att lyssna på varandra och ta in den andras argument, men idag har vi bevittnat den raka motsatsen. Nivån på debatten var otroligt hög och lagen lyssnade på varandra. Det är fint att se att en respektfull debattkultur ännu existerar, säger Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids som även modererade debatten.

Juryn för årets debattfinal bestod av Heidi Finnilä , Alexander Beijar och Alexandra Wegelius. Debatten modererades av Frida Sigfrids. Syftet med den årliga debattävlingen, som är partipolitiskt obunden, är att ge ungdomar möjlighet att öva sig på att debattera och att ge samhällsfrågor större utrymme i skolorna. År 2020 var det Ålands Lyceum som vann debattävlingen.

Intervju med det vinnande laget, Borgå Gymnasiums Peik Siitonen, Roni Holmberg, Amos Nordman:

Hur känns det att ha vunnit debattävlingen 2021?

– Smått förvånad är man nog. Vi planerade visserligen att vinna, men hade kanske låga förväntningar. Det här är en trevlig överraskning, för vi kom absolut för att göra vårt bästa.

Ni debatterade emot en legalisering av snus i den första debatten och för en avskaffning av värnplikten i finaldebatten? Vad var mest utmanande att debattera för?

Vi har ju aldrig haft sådana här debatter i skolan, med en debattledare och olika skeden som blixtdebatter och inledande och avslutande talturer. Vi var väl förberedda, men värnpliktsfrågan var klart svårast. Vi trodde blixtdebatten skulle va svårast men tydligen gick det bra i alla fall, för vi vann ju!

Vad fick er att delta i debattävlingen?

– Det kom ett meddelande på Wilma, så jag skickade ett meddelande åt Roni om han ville vara med, säger Peik.

– Så plocka vi med oss Amos, fortsätter Roni. Det är kiva att debattera. Det behövdes lite spänning nu under corona.

Vad har ni lärt er av att debattera? Tror ni att ni kan ha nytta av de lärdomarna i framtiden?

– Absolut! Det här är inte sådant vi lärt oss i skolan. Vi har nog talat om retorik men aldrig fått öva det såhär i praktiken. Vi alla njöt av detta och man har säkert nytta av det i många olika branscher.

För mer information:

Ordförande för Svensk Ungdom Frida Sigfrids

+358 40 5910874

Ordförande för FSS Alexandra Wegelius

+358 50 4661551

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.