Att söka till andra stadiet

16 mars 2021, 12:48 | av | publicerat i ,

Just nu är vi ganska mitt i ansökningstiden till andra stadiet. På grund av det rådande coronaläget i landet har ansökningstiden förlängts till den 7 april och pga. distansstudier är det många som ännu inte sökt till en andra stadiets utbildning. Jag hoppas starkt att alla 9onde klassister får komma tillbaka till skolan och fixa sin ansökan tillsammans med sina studiehandledare, eller att man från skolans sida fixar det på något annat smidigt sätt så att ingen behöver känna stress kring det. 

Att söka till andra stadiet kan kännas som en extremt stor sak då man går sista året i grundskolan. Att veta vilken skolan man ska söka till kan kännas som ett svårt beslut att behöva ta, och man har kanske ett par alternativ man väger emellan. Kom bara ihåg att det är din egen framtid vi pratar om. 

I och med förlängningen av läroplikten är det viktigare än någonsin att välja något man tycker är kul att studera, och som man tror man kommer trivas med. För den egna orkens skull.

För vissa är det en självklarhet vart man ska söka efter grundskolan, men för andra kan det kännas som raka motsatsen. Då man söker en andra stadiets utbildning kan det också kännas som att alla andra har en åsikt i vad man ska studera, men kom ihåg att det är du som ska gå till skolan de kommande 3 åren och ingen annan. 

Mångas föräldrar har åsikter om vad dom vill att man ska studera, grupptryck från vänner, eller bara tryggheten av att få gå i skola med dem man redan känner kan också inverka på valen, vilket dom såklart får göra så länge man också kommer ihåg vad man själv vill. 

Tyvärr är antagandet till tredje stadiet uppbyggt på ett sätt som gör att man gynnas av vissa studier på andra stadiet mer än andra då man söker till vidare studier. Detta har lett till att många känner att man måste ta strategiska val för ens framtida utbildning redan efter grundskolan. Jag skulle ändå vilja föreslå att om man är osäker på vad man vill göra sen, (för det är ingenting man ska behöva veta i det här skedet) så välj något som känns rätt just nu. 

Min största poäng med detta inlägg är att ta till er av vad andra säger och diskutera möjligheterna ni har med människor runt omkring er, men ta beslutet själva. 

Alexandra Wegelius,

Förbundsordförande

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.