Att hitta rätt

22 mars 2021, 13:46 | av | publicerat i ,

Fotografering, videoproduktion, bildbehandling och produktion av webbsidor. Tycker du att detta låter intressant? För att det tyckte jag. Hej, jag heter Bella och jag studerar till utövare av medietjänster på Yrkesinstitutet Prakticum. 

Då diskussionerna av ansökan till andra stadiet började, tänkte jag genast att gymnasiet inte var för mig. Jag har aldrigt varit den som kan plugga flera timmar till ett prov eller den som skriver flera sidors essän av ett ämne som egentligen inte intresserar en. Men å andra sidan att komma fram till ett yrke du vill syssla med för resten av ditt liv vid 15-års åldern kan vara ganska stressigt. Jag kan inte räkna hur många gånger mina vänner berättade om deras drömskolor eller då mina släktingar började tala om mina studier och hur jag panikerade då jag inte hade någon aning om vad jag ville göra i framtiden. 

Att tala med elevhandledaren i min skola hjälpte mig mycket. Att diskutera med någon utan någon lutning till varken gymnasium eller yrkesskola, bara med ditt eget bästa i åtanke, tycker jag att är mycket viktigt. Tillsammans diskuterade vi om mina styrkor och intressen och vad som var viktigt för mig i min utbildning. Mina viktigaste punkter var att man får vara kreativ, jobba både i grupp och självständigt, en miljö där jag kan utveckla mig själv och mina kunskaper och något jag kunde se mig själv jobba med i fortsättningen. Allt detta hittade jag då vi besökte Viko, medielinjens egna byggnad i Prakticum.

Fastän jag hade bestämt mig att söka till medielinjen, kände jag mig ändå lite tom. Jag krävde mera från mig själv och mina studier. Då stötte jag på kombistudier. Först trodde jag att jag skulle drunkna i mängden uppgifter jag skulle få men då försäkrade min storebror, som också gjort kombistudier, att det skulle vara krävande men att jag skulle nog klara mig. Lärarna förstår att vi har andra studier och ser till att de inte överlastar oss med uppgifter.

Nu har jag studerat på andra stadiet i cirka åtta månader och är väldigt nöjd över mina val. Jag har lärt mig så mycket och fortsätter lära mig mera varje dag. Balansen mellan gymnasium och yrkesskola är också mycket mer stabilt än vad jag trott. Viktigaste är att man hittar något som man själv är intresserad av, för att det är ju dina studier och inte någon annans.

Bella Kallio

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.