Antagningen till tredje stadiet försätter unga i svår position

26 april 2021, 11:53 | av | publicerat i ,

Efter ett stressigt år med corona restriktioner, distansstudier och studentskrivningar ställs studeranden inför ett förvirrande och orättvist antagningssystem till tredje stadiet. 

I enlighet med antagningsreformen sker antagningen till högskolor både genom urvalsprov och betygsantagning. Målet är att publicera betygsantagningen före urvalsprovet, senast 31.5. Många universitet ordnar ändå urvalsprov mellan tiden 26.5.-31.5, vilket betyder att en ung person eventuellt måste delta i ett urvalsprov ifall hen inte ännu fått besked om betygsantagningen.   

– Urvalsproven kunde ha planerats in så att unga i god tid och med säkerhet vet ifall deras betyg inte räcker till och de behöver delta i urvalsprovet. Nu måste många unga stressa och eventuellt i onödan förbereda sig inför provet och på förhandsmaterialet ifall de i sista minuten eller efter provet får reda på att de blivit antagna på betyg, säger Alexandra Wegelius, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Det här lägger onödig stress på unga som redan i alldeles för stor utsträckning fått lida både psykiskt och fysiskt på grund av coronarestriktionerna. Att unga lämnas i ovisshet är tyvärr något som vi sett mycket av det senaste året, tillägger Wegelius.

Antagningsreformen har lett till att andelen som blir antagna på basis av betyg har höjts. En yrkesexamen väger inte lika mycket som en studentexamen enligt det nuvarande systemet eftersom majoriteten blir antagna till tredje stadiet på basis av studentexamen.

– Antagningsreformen är misslyckad. Den sätter en otrolig press på andra stadiets studeranden och är väldigt orättvis mot dem som avlägger en yrkesexamen då en betydligt större del av nybörjarplatserna är reserverade för antagning med studentexamen, menar Wegelius. 

Alexandra Wegelius

förbundsordförande, FSS

050 466 1551

alexandra.wegelius@skolungdom.fi

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.