Ålands lyceum tog hem vinsten i årets debattävling

6 februari 2020, 15:10 | av | publicerat i ,

Linus Höglund, Alva Kahnberg och Albert Söderback från Ålands lyceum vann finalen i Debattävlingen mellan svenskspråkiga skolor på andra stadiet som hölls i Tölö gymnasium i Helsingfors i dag (6.2). I finaldebatten debatterades om huruvida åldersgränsen för körkort borde sänkas till 16 år.

Under finaldagen möttes först Tölö gymnasium och Ålands lyceum i en debatt om huruvida Snus borde få säljas i Finland, där Ålands lyceum vann en plats i den slutgiltiga finalen. I finalen mötte de Kristinestads gymnasium som tidigare under dagen segrade över Lovisa gymnasium i en debatt om huruvida utbildningen på andra stadiet borde vara avgiftsfri.

– Det känns fantastiskt att vinna Debattävlingen, målsättningen var att ta oss till Bryssel och det gjorde vi. Hela tävlingen har haft en fin stämning, saklig debatt men ändå med utrymme för skratt. Vi är imponerade över hur hög standarden varit, alla som varit med är jätteduktiga. Konstruktiv debatt behövs som motvikt till dagens diskussionsklimat och populism, säger Linus Höglund, Alva Kahnberg och Albert Söderback från det vinnande laget.

– Att unga människor inte skulle vara intresserade av aktualiteter och debatt är verkligen inte sant och det har vi sett i dag. Att kunna debattera och motivera sina argument är viktigt, och genom Debattävlingen vill vi uppmuntra unga att debattera och att också använda sin röst i samhällsdebatten. Vi vill gratulera Ålands lyceum och tacka alla som deltagit i år, säger Finlands Svenska Skolungdomsförbunds ordförande Emilie Jäntti.

FSS ordnar den årliga Debattävlingen i samarbete med Svensk Ungdom som också framför sina gratulationer till vinnarlaget.

– Den höga nivån på debatterna i år visar att alla lagens medlemmar har potential som framtida samhällspåverkare. Lagen uppvisade utmärkt retorik och saklig argumentation, där man lyssnar på dem som är av annan åsikt. Det här saknas ofta i dagens samhällsdebatt och det är imponerande att se att detta ännu existerar, säger Svensk Ungdoms förbundsordförande Frida Sigfrids.

Juryn som bedömde årets final bestod av Maria Ahvonen, Torsten Fagerholm, Tobias Larsson och Frida Sigfrids. Debatten modererades av Heidi Finnilä, bekant från bland annat Yles Obs debatt. Syftet med den årliga debattävlingen, som är partipolitiskt obunden, är att ge ungdomar möjlighet att öva sig på att debattera, och även att ge samhällsfrågor större utrymme i skolorna. Det vinnande laget belönas med en studieresa till Bryssel. År 2019 vann Korsholms gymnasium tävlingen.

För mer information:

Alexander Beijar
projektkoordinator för debattforum
Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS och Svensk Ungdom
050 322 7715

Håll dig uppdaterad - Prenumerera på FSS nyhetsbrev!

Få senaste informationen om FSS verksamhet direkt i din inkorg en gång i månaden!

Vi spammar inte! Läs vår [link]integritetspolicy[/link] för mer info.