Studiekort

Alla som går i grundskolans övre klasser eller studerar vid en yrkesskola, ett gymnasium eller en folkhögskola kan bli medlem i Finlands Svenska Skolungdomsförbund (det finns inga krav på ålder). Studiekortet är ett bevis på att du är medlem och berättigar till studerande- och medlemsförmånerOm du är under 30 år kan du också kombinera ditt studiekort med det europeiska ungdomskortet. Studiekortet ser ut såhär:

Medlemskapet för läsåret 2017-2018 kostar

 • 9€ för grundskolans övre klasser
 • 15€ för andra stadiet (gymnasier, yrkesskolor, folkhögskolor)
 • Om du önskar kan du kombinera studiekortet med det europeiska studiekortet för en engångsavgift på 3 euro (summan läggs till i din faktura).

De vanligaste frågorna om medlemskap, studiekort och läsårsdekaler hittar du i vår frågor och svar lista. Du kan också kontakta oss om du undrar över något gällande medlemskap eller studiekort.

 

Bli medlem och ansök om studiekort online

Eftersom studiekorten beställs av en utomstående leverantör tar det 2-3 veckor  tills du får ditt kort – beställ alltså kortet i god tid om du ska åka tåg etc.

 1. Sök ett studieintyg från din skola (oftast kansliet) med underskrift/stämpel och skanna in det på din dator. Alternativt kan du ta en screenshot från Wilma där ditt och din skolas namn syns. Exempel på Wilma-screenshot ser du här.
 2. Ta eller sök fram ett foto på dig. Fotot ska vara passfotoaktigt, hela ditt ansikte ska synas och det ska gå att känna igen dig lätt på bilden.
 3. Klicka upp ansökningssystemet.
 4. Fyll i alla fält omsorgsfullt och lägg märke till noteringarna. Kom speciellt ihåg att välja alla de roller du vill ha (ifall också europeiska studiekortet) genom att klicka på det tomma fältet pånytt.
 5. Ladda upp studieintyget och bilden på dig själv.
 6. Välj skolan från listan. Om din skola saknas kan du skriva in skolans namn manuellt.
 7. Betala. Du kan betala via nätbank/betalkort eller få en faktura per e-post med betalningstid 14 dagar. Notera att ditt studiekort inte beställs före vi registrerat din betalning, med snabb betalning får du med andra ord kortet snabbare. Vid kortbetalningar använder vi Paytrail Technology Oy som betalningsförmedlare.
 8. Du är klar! Om det är något problem med din ansökan kontaktar vi dig. Annars skickas kortet med läsårsdekalen och kalendern hem till dig inom 2-3 veckor efter mottagen betalning. (I augusti, september och oktober, då vi har mycket studiekortsärenden att behandla, tar det oftast upp till 3 veckor att få kortet.)

 

Bli medlem med pappersblankett

Det är snabbare och smidigare att bli medlem elektroniskt, men vi mottar också pappersansökningar eftersom det finns pappersblanketter i skolorna.

 1. Hämta en pappersblankett från skolans kansli och begär samtidigt ett studieintyg.
 2. Fäst ett färskt ansiktsfoto på dig själv på blanketten.
 3. Fyll i blanketten. Det är viktigt att kontaktuppgifterna finns med.
 4. Betala din medlemsavgift till förbundets medlemskonto FI0540551020207761 (HELSFIHH, Aktia Bank Abp). Kom ihåg att skriva in referensnumret från blanketten eller ditt namn som meddelande.
 5. Skicka blanketten tillsammans med studieintyget som gratis svarsförsändelse till oss. Du kan också skicka ansökan i ett kuvert, skriv då följande adress på kuvertet: Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, SVARSFÖRSÄNDELSE, Kod 5011718, 00003 HELSINGFORS
 6. Du är klar! Om det är något problem med din ansökan kontaktar vi dig. Annars skickas kortet med läsårsdekalen och kalendern hem till dig inom 2-3 veckor efter att vi fått din ansökan (förutsatt att betalningen är registrerad och studieintyget levererat).

 

Förnya medlemskapet och beställ den nya läsårsdekalen

Medlemskapet i FSS och därmed studiekortet förnyas varje läsår. För att ditt studiekort ska vara giltigt och du ska ha tillgång till studieförmåner under det läsåret 2017-2018 måste du ha läsårsdekalen 2017-2018 på ditt studiekort. Läsårsdekalen 2016-2017 är i kraft endast till 30.8.2017.

Varje inskriven FSS medlem kommer i slutet av juli att få ett e-postmeddelande med instruktioner för hur man förnyar studiekortet och beställer den nya läsårsdekalen. I meddelandet finns en personlig länk till medlemsregistret, där du ska ladda upp ett giltigt studieintyg. Som intyg godkänner vi en Wilma-screenshot eller ett inskannat/fotograferat intyg från skolan med underskrift och stämpel. Efter att vi godkänt ditt intyg får du en faktura på medlemsavgiften per e-post. Efter att du betalat fakturan och vi registrerat din betalning skickas den nya läsårsdekalen hem till dig tillsammans med FSS kalendern.

 

Dataskyddsbeskrivningen hittas här.