Ordförandebloggen


Ordförandebloggen

21.05

Hej på er!

Hur kan de här veckorna gå så här snabbt?

Den här veckan har inkluderat ett möte med Svenska hörnan angående vad de svenska förbunden ska göra på PRIDE. Det ni kan hålla utkik efter är Afterworken den 30.6 på Luckan, och det svenska blocket i Prideparaden den 1.7, samt någon slags program på parkfesten efteråt! FSS kommer bland annat att stå för marknadsföringsmaterialen som ni kan få syn på i sociala medier de kommande veckorna.

I tisdags träffade jag Svensk Ungdoms nya ordförande Christoffer Ingo för att tala om vårt samarbete kring debattävlingen i höst. Så där på ett personligt plan skulle jag gärna vilja träffa alla partipolitiska ungdomsförbunds ordförande det här året, för att se vad vi kan samarbeta om och öka kännedomen om FSS och de finlandssvenska studerandena.

Den här veckan höll också Kulturfonden sitt seminarium Kan tio projekt göra skillnad?, ett seminarium om gymnaiseprojekt som fått finansiering inom ramen för fondens strategi. På seminariet fanns verkligt fina projekt på samarbeten som knyter ihop Svenskfinland och skolor. Det som däremot lyste med sin frånvaro var de berörda ungdomarna, gymnasiestuderande som deltagit i projektet. Malin och jag, som modererade diskussionen, försökte fråga efter varför de här unga inte var med, och frågorna besvarades med varierande framgång. Det finns helt tydligt mycket att göra för att öka ungas reella delaktighet.

Mot slutet av veckan hann jag ännu springa på en del möten, bland annat Finlands ungdomssamarbete Allians likabehandlingsarbetsgrupp, där jag sitter som vide ordförande på FSS mandat. Det var ett gemensamt möte med förbundets arbetsgrupp som jobbar med ungas deltagande och val, och diskussionen behandlade bland annat minderåriga och skolungdomar i Alliansverksamhet och intressebevakning. Kul!

Dessutom har vi precis gått med i ett projekt som kommer att jobba för att på riktigt avskaffa kostnaderna för andra stadiets utbildning. Med i projektet är bland annat alla andra stadiets studerandeorganisationer och Rädda barnen. I fredags var det första planeringsmöte som vi var med på, så mer info utlovas inom kort!

I fredags kom verksamhetsledare-Sofia tillbaka från semestern, så vi firade det med lite gemensam kulturell rekreation och massor av planering för resten av året.

Lite sånt. Ta gärna kontakt och fråga om nåt låter intressant, eller om du vill kommentera nåt, eller om du vill komma med och göra de finlandssvenska skolorna och samhället överlag till en bättre plats!

Förbundssordförande

Bicca Olin

 

12.5.2017

Hej igen!

Verksamhetsårets tredje vecka har förflutit i ett huj.

Den här veckan har vår verksamhetsledare Sofia skickat soliga bilder från sin semester i Spanien åt mej och förbundssekreterare Malin som suttit på kansliet i Helsingfors och beställt hämtlunch för att det snöat så mycket.

I början av veckan visade Malin mej praktiska detaljer kring godkännande av räkningar och jag fick genast börja öva. Spännande att se hur pengarna används på en väldigt konkret, vardaglig nivå.

Vi jobbade också en hel del med att planera veckan. Framför allt tisdagens program, som bestod av en workshop på Europadagen i Allians-huset i Böle. Dagen fylldes med intressanta människor, föredrag, hälsningar och paneler. Undertecknade deltog också i en panel med temat “ En europeisk identitet”, där jag bland annat talade om att vara europeisk ur ett finlandssvenskt perspektiv. Jag delade också med mej av ett Europaminne där allt inte gick enligt planerna, och jag och en kompis blev utslängda på en gata i Rotterdam då vi tågluffade och det visade sig vara olagligt att erbjuda husrum åt minderåriga i Nederländerna. Kvällen på Allians-huset skapade dock betydligt mer positiva Europaminnen.

Pinja från Elevbladets redaktionsråd (Psst, visste du att du att du också kan söka dit?) kom och hälsade på till kansliet och gjorde en intervju med mej som du kan läsa i nästa nummer av EBL. Numret torde dimpa ner i postlådan någon gång i början av juni.

Veckan innehöll också en tillställning med föredrag och musik om den svenska drottningen Christina, som gjorde stora rubriker på 1600-talet. Evenemanget tog plats på svenska ambassaden och är en del av Finland 100-programmet. Otroligt lärorikt! Därifrån sprang jag direkt till Kulturfondens utdelningsfest, där olika finlandssvenska aktörer möttes, många belönades (bland annat vår alumn Dan, som var talman på ERIK och i vardagen leder tv-programmet Sex & sånt) och vi fick ta del av fint kulturellt program.

I torsdags träffade jag och Malin Kulturfonden för att tala lite om ett seminarium om gymnasieprojekt där vi är med nästa vecka. Dessutom hann jag till riksdagens kulturutskott för att ge ett utlåtande om reformen av yrkesutbildningen, ett otroligt viktigt tema för i år. Här är ett litet smakprov:

Personlig tillämpning är kanske de här lagförslagens absolut finaste detalj. Inom yrkesutbildnignen har vi studerande från alla tänkbara olika bakgrunder, unga och vuxna från olika livsskeden, och att kunna erbjuda alla den undervisning och handledning som behövs för att få en yrkesexamen med heder är otroligt fint. Det här kräver dock betydligt mer resurser än vad utbildningsanordnarna nu har. För tillfället minskas personalstyrkan med fler och fler årsverken för att få verksamhetsbudgeterna att gå runt, och det är den individuella handledningen och möjligheten att skräddarsy studiepaket åt varje studerande som lider mest.”

Malin deltog också i ett infotillfälle om reformen samma kväll, så lita på att yrkesutbildningen kommer att synas i vår verksamhet ett tag framöver!

Andra saker ni kan följa med just nu är vår sommarpicnic, som ordnas i Helsingfors den 6.6, och utskottsanmälan, som ännu är öppen ett tag till!

Ha det bra & vi hörs!

Bicca Olin
Förbundsordförande

 

 

6.5.2017

Hej på er FSSare och alla andra som bryr sig!

Jag heter Bicca Olin, och jag är er nya ordförande. Välkommen till ordförandebloggen!

FSS kunde bli ännu bättre på sin synlighet, och framför allt det dagliga arbetet på kansliet når inte riktigt ut till medlemmar och samarbetspartners. En orsak är säkert att allt kalenderpostande, kaffekokande och palaverande inte är speciellt intressant, men det händer också en hel del siistiga grejer som ni kanske vill höra mer om.

I det här inlägget tänkte jag presentera mig själv lite, berätta vad en ordförande gör, prata lite om vad som hänt de senaste veckorna inom FSS, och om vad som är aktuellt inom skolpolitiken!

På ERIK 2014 i Borgå blev jag invald i FSS styrelse. Det var egentligen meningen att jag bara skulle hålla ett välkomsttal i egenskap av elevkårsstyrelsens ordförande i Lyceiparkens skola och en kort hälsning av Borgå Ungdomsfullmäktige, men sen föreslog FSS dåvarande civiltjänstgörare att jag bara skulle anmäla mej och komma med på hela evenemanget. Sagt och gjort, jag anmälde mej, debatterade mer än någonsin tidigare i mitt liv, och blev invald i styrelsen som den yngsta, bara tre dagar efter att jag gått med i förbundet. Nu är det lite mer än tre år sen dess och vilka år det varit.

I Helsingfors har jag bott sedan januari 2016, till utbildningen är jag medieassistent, och jag tog studenten i samma veva i höstas. Egentligen är skolan det tråkigaste jag vet, vilket är intressant med tanke på att det som engagerar mej mest är just utbildningspolitik. I FSS-kretsarna har jag kallats radikal, och oftast skämtas det om att jag vill ge rösträtt åt 8-åringar. Pretty much all min fritid de senast 4-5 åren har gått åt till föreningsliv och politiskt engagemang, så tyvärr kan jag inte stoltsera med varken konstnärliga eller idrottsliga hobbyn. Som liten hann jag testa på körsång, scouting och teater, men jag fastnade inte riktigt.

Passionerat känner jag för elevernas rättskydd, minderårigas rättigheter och jämlikhets- och likabehandlingsfrågor, så det kommande året kommer nog att präglas en del av det. Man får när som helst kontakta mej med frågor om vad jag gör/gjort och utmana mej till debatt om man så känner för det, eller berätta hur man vill utveckla föbundet!

Vad gör då en ordförande? Nå egentligen är väl min uppgift att leda styrelsen och förbundet, samt att vara förperson åt vår awesome förbundssekreterare Malin, som i sin tur är förperson för vår like awesome verksamhetsledare Sofia. Det är ett heltidsjobb, och arbetsuppgifterna kan vara allt från att träffa riksdagsledamöter och ministrar och till att posta kalendrar till att resa runt i skolorna till att debattera med rektorer till att gå på fancyga fester. Det sista är inte helt min grej, så jag ska försöka se till att våra fina styrelsemedlemmar får chansen!

Den här och förra veckan har jag varit i Bryssel en del. Förra veckan var det arbetsgruppsmöte med vår Europeiska takorganisation OBESSU, och vi gjorde upp ett nytt politiskt program. Dokumentet vägleder OBESSUs styrelse när dom argumenterar för skolungdomars rättigheter t.ex. i EU-parlamentet.

Den här veckan representerade jag Finlands Ungdomssamarbete Allians, som är en organisation för alla som jobbar med ungdomar i Finland, på en konferens om EUs nya ungdomsstrategi. Det är ett dokument som reglerar vad EU-parlamentet, EU-kommissionen och alla EU-länder ska jobba för när det gäller unga de kommande åren. Den nya strategin ska träda i kraft 2019, och planeringsarbetet inleddes i år. Tillsammans med 300 andra människor från hela Europa, från lokala 4h-organisationer till EU-anställda och ministeriers specialmedarbetare diskuterade vi vad som ska stå i strategin och hur den ska se ut. Dessutom fick jag hålla en taltur och berätta om vad Allianssi gjorde på Europadagen förra året och vad vi tyckte där.

Förra veckan resulterade också i ett pressmeddelande om språkförsöken som ska tas i bruk, något som vi också ska skriva ett utlåtande om till Utbildnings- och kulturministeriet. Ett annat väldigt aktuellt ämne är yrkesutbildningen, där det sker stora förändringar för tillfället. Nästa vecka ska jag kommentera hela yrkesutbildningsreformen för riksdagens bildningsutskott, och förhoppningsvis ska vi snart ta ställning till den goda nyheten om att yrkesstuderande troligen snart ska kunna söka rakt till tredje stadiet med sina betyg, något som tidigare inte varit möjligt.

Dessutom så ska vi sitta ner med kansligänget och fundera på hur vi vill jobba under det kommande året, och det ska bli spännande och roligt. Veckoslutet är också fullt, då 23 unga från hela norden kommer hit till Finland för det nordiska skolungdomsnätverket NSSN:s årsmöte, som FSS och det finska gymnasistförbundet Suomen Lukiolaisten Liitto står värdar för. Kul!

Vill du vara med och påverka vad FSS jobbar med det här året? Sök med till våra utskott nu!

Gav den här bloggrapporten dig all info du ville ha? Var den tråkig? Rolig? Intressant? För lång? För kort? Hör av dej, jag vill veta!

Kramar från kansliet!

Bicca Olin
Förbundsordförande för FSS 2017-18