FAQ


Hur får jag ett FSS studiekort?

Alla som går i grundskolans övre klasser eller studerar på heltid vid en yrkesskola, gymnasium eller folkhögskola kan bli medlem i Finlands Svenska Skolungdomsförbund och få ett studiekort. Fyll i medlemsansökan online, du behöver ett giltigt studieintyg från din läroanstalt eller en screenshot från Wilma och en bild på dig i elektroniskt format.

 

Hur mycket kostar medlemskapet?

Medlemskapet, och därmed studiekortet, kostar 9 euro för elever i grundskolans övre klasser och 15 euro för studerande på andra stadiet (gymnasium, yrkesskola och folkhögskola). Om du är under 30 år kan du också kombinera ditt studiekort med European Youth Card för en engångsavgift på 3 euro.

 

Hur länge tar det för studiekortet att komma?

Studiekortet skickas till dig inom 2-3 veckor efter registrerad betalning. Kortet skickas till adressen som finns på fakturan för din medlemsavgift, kolla alltså att adressen på fakturan är rätt när du betalar medlemsavgiften.

 

Vad är ett giltigt studieintyg?

Som intyg godkänner vi en Wilma-screenshot eller ett inskannat/fotograferat intyg från skolan med underskrift och stämpel. Studieintyget ska vara från detta läsår, med andra ord ska det vara undertecknat med ett datum från och med 1.8.2018. Intyg som är undertecknade tidigare godkänns inte. Om du laddat upp en Wilma screenshot måste vi se ditt namn, skolans namn och ett datum från augusti 2018 framåt (det får du smidigast genom att ta screenshoten på datorskärmen, ett exempel hittas här).

 

Hur ska jag välja bild till studiekortet?

Fotot ska vara passfotoaktigt, hela ditt ansikte ska synas och det ska gå att känna igen dig lätt. Det räcker att ta bilden t.ex med telefonens kamera. Kolla in de närmare instruktionerna här.

 

Hur förnyar jag mitt medlemskap och studiekortet?

Varje inskriven FSS medlem får i slutet av juli ett e-postmeddelande med instruktioner för hur man förnyar studiekortet och beställer den nya läsårsdekalen. Om du blivit utan e-postmeddelande ska du kontakta oss på kansliet@skolungdom.fi.

 

Hur får jag den nya läsårsdekalen?

Ladda upp ett giltigt studieintyg i medlemsregistret, varje inskriven medlem kommer att få ett e-postmeddelande i slutet av juli med personliga inloggningsuppgifter till medlemsregistret där inmatningen av intyget sker. Efter mottaget intyg fakturerar vi medlemsavgiften per e-post och efter att vi registrerat din betalning skickar vi den nya läsårsdekalen och kalendern hem till dig. Du kan räkna med att få dekalen och kalendern ungefär 1-2 veckor efter registrerad betalning, beroende på hur mycket studiekortsärenden vi har att behandla.

 

Jag har betalat medlemsavgiften men inte fått en dekal.

Dekalen skickas hem till dig inom 1-2 veckor efter att vi registrerat din betalning, om du väntat i över två veckor kan du kontakta oss på kansliet@skolungdom.fi.

 

Jag har betalat medlemsavgiften men inte fått mitt studiekort.

Studiekortet skickas hem till dig inom 2-3 veckor efter att vi registrerat din betalning. I augusti, september och oktober, då vi har mycket studiekortsärenden att behandla, tar det oftast upp till 3 veckor att få kortet. Om du väntat i över tre veckor kan du kontakta oss på kansliet@skolungdom.fi.

 

Jag har e ny adress, vad ska jag göra?

Meddela din nya adress till kansliet@skolungdom.fi, så uppdaterar vi adressen. Notera att postens adressändringar inte kommer till förbundet.

 

Jag har tappat mitt studiekort, vad ska jag göra?

Du kan beställa ett nytt studiekort genom att kontakta oss på kansliet@skolungdom.fi. Det kostar 5 euro att beställa ett nytt kort (tillverknings- och postkostnad), summan betalas in på vårt konto FI05 4055 1020 2077 61 (sätt ditt namn + nytt studiekort som meddelande).

 

Kan jag betala räkningen för medlemskap trots att förfallodagen gått?

Du kan betala en räkning för läsåret 2017-2018 fram till 30.5.2018. Efter att vi registrerat din betalning skickas läsårsdekalen hem till dig, du får dekalen 1-2 veckor efter registrerad betalning.

 

Jag har bytt skola, vad ska jag göra?

Meddela oss om bytet genom att mejla kansliet@skolungdom.fi. Om du byter från grundskola till andra stadiet ska du beställa ett nytt studiekort, du kan göra det genom att kontakta oss per e-post kansliet@skolungdom.fi.

 

Mina uppgifter är fel på studiekortet, vad ska jag göra?

Kontakta oss på kansliet@skolungdom.fi, så beställer vi ett nytt kort med korrekta uppgifter till dig.

 

Jag har redan ett studiekort utan European Youth card (EYC). Kan jag få ett studiekort med EYC?

Genom att beställa ett nytt studiekort kan du få ett kombinationskort European Youth card, det kostar 5 euro att beställa ett nytt kort + 3 euro för European Youth card. Kontakta oss på kansliet@skolungdom.fi för att beställa ett nytt kort.

 

Jag har inte fått Elevbladet.

Ta kontakt med oss på kansliet@skolungdom.fi, så kollar vi upp.