Medlemskap

Under sommarmånaderna ger vi inte ut studiekort, du kan ansöka om studiekort igen från och med 1.8. Vid frågor om studiekorten kan du kontakta oss.

 

Alla som går i grundskolans övre klasser eller studerar vid en yrkesskola, ett gymnasium eller en folkhögskola kan bli medlemmar i Finlands Svenska Skolungdomsförbund (det finns inga krav på ålder) och få ett studiekort som berättigar till studerandeförmånerOm du är under 30 år kan du också kombinera ditt studiekort med det europeiska ungdomskortet. De vanligaste frågorna om medlemskap, studiekort och läsårsdekaler hittar du i vår frågor och svar lista. Du kan också kontakta oss om du undrar över något gällande medlemskap eller studiekort.

Medlemskapet för läsåret 2017-2018 kostar

 • 9€ för grundskolans övre klasser
 • 15€ för andra stadiet (gymnasier, yrkesskolor, folkhögskolor)
 • Om du önskar kan du kombinera studiekortet med det europeiska studiekortet för en engångsavgift på 3 euro (summan läggs till i din faktura).

 

Bli medlem och ansök om studiekort

Eftersom studiekorten beställs av en utomstående leverantör tar det 2-3 veckor tills du får ditt kort – beställ alltså kortet i god tid om du ska åka tåg etc.

 

För studiekortET BEHÖVS:

 

1. Ett studieintyg

Studieintyget får du från skolan (oftast kansliet). Du kan be skolans kansli skicka studie intyget till dig elektroniskt, för studiekortsansökan räcker också ett foto på studieintyget. En Wilma screenshot där ditt och skolans namn syns fungerar också som intyg, ett exempel på Wilma-screenshot ser du här.

 

2. Ett foto på dig

Detta foto trycks på ditt studiekort. Bilden ska likna ett passfoto och vara tagen rakt framifrån. Vi kontrollerar alla bilder före kortet trycks, om din bild inte uppfyller kraven blir leveranstiden för ditt kort längre – kolla alltså kriterierna för studiekortsbilden noga före du gör ansökan. Ett passfoto eller ett skolfoto (i elektroniskt format) fungerar fint för studiekortet. Du kan också ta bilden själv, så länge följande kriterier uppfylls:

 • Bilden ska vara taget rakt framifrån och likna ett passfoto
 • Bakgrunden ska vara vit eller ljus
 • Ansiktet ska vara i mitten av bilden, hela ansiktet och huvudet ska synas på bilden
 • Bilden ska beskäras så att ditt ansikte och huvud syns på bilden
 • Du får inte ha på dig solglasögon eller något på huvudet på bilden
 • Håret eller accessoarer får inte täcka ansiktet på bilden
 • Det får inte finnas andra personer eller föremål på bilden

En bild som inte uppfyller kriterierna är den vanligaste orsaken till att leveransen av ett kort dröjer. Genom att följa dessa direktiv ser du till att ditt kort levereras så fort som möjligt. Kom ihåg att ett alltid studiekort är personligt och att kortets ägare lätt ska gå att identifieras.

 

 

Klicka här för att BLI MEDLEM OCH BESTÄLLA ETT studiekort!
(från och med 1.8.2018)

 

 

 

Förnya medlemskapet och beställ den nya läsårsdekalen

Medlemskapet i FSS och därmed studiekortet förnyas varje läsår. För att ditt studiekort ska vara giltigt och du ska ha tillgång till studieförmåner under det läsåret 2017-2018 måste du ha läsårsdekalen 2017-2018 på ditt studiekort. Läsårsdekalen 2016-2017 är i kraft endast till 30.9.2017.

Varje inskriven FSS medlem kommer i slutet av juli att få ett e-postmeddelande med instruktioner för hur man förnyar studiekortet och beställer den nya läsårsdekalen. I meddelandet finns en personlig länk till medlemsregistret, där du ska ladda upp ett giltigt studieintyg. Som intyg godkänner vi en Wilma-screenshot eller ett inskannat/fotograferat intyg från skolan med underskrift och stämpel. Efter att vi godkänt ditt intyg får du en faktura på medlemsavgiften per e-post. Efter att du betalat fakturan och vi registrerat din betalning skickas den nya läsårsdekalen hem till dig tillsammans med FSS kalendern.

 

Bli medlem med pappersblankett

Det är snabbare och smidigare att bli medlem elektroniskt, men vi mottar också pappersansökningar eftersom det finns pappersblanketter i endel skolor.

 1. Fyll i blanketten med en tydlig handstil
 2. Fäst ett färskt ansiktsfoto på dig själv på blanketten
 3. Be samtidigt om ett studieintyg från skolans kansli
 4. Betala din medlemsavgift till Finlands Svenska Skolungdomsförbunds medlemskonto FI0540551020207761 (HELSFIHH, Aktia Bank Abp). Kom ihåg att skriva in referensnumret från blanketten eller ditt namn som meddelande
 5. Skicka blanketten tillsammans med studieintyget som gratis svarsförsändelse till oss. Du kan också skicka ansökan i ett kuvert, skriv då följande adress på kuvertet: Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, SVARSFÖRSÄNDELSE, Kod 5011718, 00003 HELSINGFORS
 6. Kortet med läsårsdekalen och kalendern hem till dig inom 2-3 veckor efter att vi fått din ansökan och registrerat din betalning

 

Dataskyddsbeskrivningen hittas här.